Dziś pogoda nie rozpieszcza. Mimo przełomu maja i czerwca za oknem tylko 11°C. Postanowiłam poprawić sobie nastrój najlepszym śniadaniem na świecie. Pomogło:)
- 1 duże jajko
- 1/2 szklanki mleka 2%
- 1/2 szklanki naturalnej maślanki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- do podania: jogurt naturalny, miód, owoce
W misce łączymy: jajko, maślankę, mleko, olej, cukier i szczyptę soli. Dodajemy oba rodzaje mąki i sodę. Mieszamy na jednolitą gładką masę. Na rozgrzaną i suchą patelnię nakładamy porcje ciasta wielkości łyżki stołowej. Rumienimy z obu stron. Podajemy od razu z jogurtem, miodem i ulubionymi owocami(lub takimi jakie akurat mamy w domu). Smacznego...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz