Surówka dobra do obiadu i nie tylko. Świetnie sprawdza się jako dodatek na kanapkę np. z pasztetem sojowym.
Składniki:
- 4 duże liście z młodej kapusty pekińskiej
- 1 średnia marchewka
- 20 dag kapusty kiszonej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka brązowego(białego) cukru
- sól, świeżo mielony pieprz
- 2 gałązki natki pietruszki
Liście pekinki myjemy, osuszamy. Drobno kroimy obie kapustki i wrzucamy do miski. Dodajemy startą marchewkę, cukier i troszkę soli. Odstawiamy na 10 minut, żeby cukier się rozpuścił. Na koniec dolewamy olej, posypujemy posiekaną natką i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy delikatnie i odstawiamy w chłodne miejsce.
(przepis własny)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz