Strony

czwartek, 23 maja 2013

Surówka z młodej pekinki

Surówka dobra do obiadu i nie tylko. Świetnie sprawdza się jako dodatek na kanapkę np. z pasztetem sojowym.



Składniki:
  • 4 duże liście z młodej kapusty pekińskiej 
  • 1 średnia marchewka
  • 20 dag kapusty kiszonej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka brązowego(białego) cukru
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 2 gałązki natki pietruszki

Liście pekinki myjemy, osuszamy. Drobno kroimy obie kapustki i wrzucamy do miski. Dodajemy startą marchewkę, cukier i troszkę soli. Odstawiamy na 10 minut, żeby cukier się rozpuścił. Na koniec dolewamy olej, posypujemy posiekaną natką i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy delikatnie i odstawiamy w chłodne miejsce.




 (przepis własny)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz