Strony

sobota, 25 maja 2013

Ciabatta z serem mozzarella i sosem wasabi


 Nie wierzę w miłość od pierwszego wejrzenia. Wierzę natomiast, w miłość od pierwszego kęsa. Pierwszy raz miałam przyjemności skosztować podobnej ciabatty wczoraj w restauracji PLANETA cafe&resto klik. Lokal mieści się na "STARYM NOWYM MIEŚCIE" w Szczecinie. Nie mogąc zapomnieć tamtego smaku, postanowiłam spróbować zrobić coś podobnego.




Składniki na 2 porcje:
  • 2 bułki typu ciabatta
  • 1/4 opakowania mieszanki sałat 
  • 1 pomidor
  • 1(200g) kulka sera mozzarella
Dressing (robiłam na tzw.czuja)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (może być oliwa z oliwek)
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/4 łyżeczki czubrycy zielonej
  • szczypta soli
  • świeżo mielony pieprz
Moim dodatkiem jest sos wasabi:
  • 1/2 łyżeczki pasty wasabi
  • 1/2 małego kubka jogurtu naturalnego
  • szczypta soli


Bułki rumienimy na suchej patelni.
W małym słoiczku mieszamy sok z cytryny z solą. Po rozpuszczeniu soli dodajemy pozostałe składniki. Zakręcamy słoiczek i energicznie potrząsamy.
 Dodajemy wasabi do jogurtu i dokładnie mieszamy. Solimy do smaku.
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i zalewamy przygotowanym dressingiem. Pomidora i mozzarellę kroimy w plastry.
 Układamy: Bułka, sos wasabi, mozzarella, sałata, pomidor, mozzarella, bułka. Smacznego...









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz