Strony

wtorek, 28 maja 2013

Pasta z czerwonej fasolki z kaparami

Czy mamy coś do chleba? Jedno z najczęściej zadawanych pytań w mojej kuchni. Zawsze coś się znajdzie, jak dobrze poszukam:) Jest to wersja awaryjna, można oczywiście wykorzystać ugotowaną fasolkę, zamiast tej z puszki. Kapary można zastąpić np. sokiem z cytryny.





Składniki:
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1,5 łyżki kaparów w occie
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy
  • świeżo mielony czarny pieprz


Fasolkę płuczemy zimną wodą, by pozbyć się zalewy. Rozgniatamy widelcem lub rozdrabniamy blenderem, tak żeby pozostały widoczne większe kawałki. Kapary odsączamy z zalewy, siekamy i dodajemy do fasolki.
Na koniec dodajemy natkę, olej, świeżo mielony pieprz, ewentualnie troszkę soli. Wszystko mieszamy. Można przechowywać do trzech dni w lodówce. Najlepiej smakuje z tostem z pieczywa razowego. Smacznego...





(przepis własny)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz