Czy mamy coś do chleba? Jedno z najczęściej zadawanych pytań w mojej kuchni. Zawsze coś się znajdzie, jak dobrze poszukam:) Jest to wersja awaryjna, można oczywiście wykorzystać ugotowaną fasolkę, zamiast tej z puszki. Kapary można zastąpić np. sokiem z cytryny.
Składniki:
- puszka czerwonej fasoli
- 1,5 łyżki kaparów w occie
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy
- świeżo mielony czarny pieprz
Fasolkę płuczemy zimną wodą, by pozbyć się zalewy. Rozgniatamy widelcem lub rozdrabniamy blenderem, tak żeby pozostały widoczne większe kawałki. Kapary odsączamy z zalewy, siekamy i dodajemy do fasolki.
Na koniec dodajemy natkę, olej, świeżo mielony pieprz, ewentualnie troszkę soli. Wszystko mieszamy. Można przechowywać do trzech dni w lodówce. Najlepiej smakuje z tostem z pieczywa razowego. Smacznego...
(przepis własny)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz