Strony

poniedziałek, 27 maja 2013

Muffiny jabłkowe z rabarbarem

Babeczek ciąg dalszy, bo babeczki fajne są:). Jabłka nadają wilgotności, natomiast rabarbar troszkę kwaśności, żeby nie było za słodko:)  




Składniki na 8 sztuk.

  • 2 średnie jabłka
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki brązowego cukru trzcinowego + odrobina do posypania
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • kawałek rabarbaru
  • pół łyżki cukru pudru do dekoracji



Piekarnik nastawiamy na 180°C. Jabłka obieramy i ścieramy na średnich oczkach. Do jabłek dodajemy pozostałe składniki, poza rabarbarem. Mieszamy łyżka, następnie mikserem, aż wszystko dobrze się połączy.
Przekładamy masę do wcześniej przygotowanych foremek na muffiny. Rabarbar obieramy delikatnie, kroimy drobno. Układamy po kilka kawałków na wierzchu każdej babeczki. Posypujemy odrobiną brązowego cukru i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 25 minut. Zimne muffiny posypujemy delikatnie cukrem pudrem. Smacznego...









(przepis własny)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz