Pyszna i aromatyczna zupa. Najlepiej smakuje kilka godzin po przygotowaniu, gdy tofu odda cały swój aromat.
Składniki:
- 1 średnia młoda kapusta pekińska
- 3 małe ziemniaki
- 2 średnie marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 litry wody
- kostka wędzonego tofu
- pół kostki warzywnej
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 1,5 łyżki oleju rzepakowego
- pół łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka posiekanego koperku
Do wrzącej wody dodajemy, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę w talarki oraz kostkę warzywną. Gotujemy, aż warzywa trochę zmiękną. Następnie dorzucamy pokrojony drobno seler naciowy, kapustę pekińską, koncentrat, pół łyżki oleju oraz pozostałe przyprawy. Na małą patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju, następnie wsypujemy pół łyżki mąki pszennej. Mieszamy chwile, aż mąką delikatnie się zarumieni. Dodajemy zasmażkę do gotującej się zupy. Na koniec dorzucamy tofu, pokrojone w kostkę oraz posiekany koperek. Smacznego...
(przepis własny)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz