Strony

czwartek, 30 maja 2013

Zupa wiosenna z wędzonym tofu

Pyszna i aromatyczna zupa. Najlepiej smakuje kilka godzin po przygotowaniu, gdy tofu odda cały swój aromat.




Składniki:
  • 1 średnia młoda kapusta pekińska
  • 3 małe ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 litry wody
  • kostka wędzonego tofu
  • pół kostki warzywnej
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego
  • pół łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka posiekanego koperku



Do wrzącej wody dodajemy, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę w talarki oraz kostkę warzywną. Gotujemy, aż warzywa trochę zmiękną. Następnie dorzucamy pokrojony drobno seler naciowy, kapustę pekińską, koncentrat, pół łyżki oleju oraz pozostałe przyprawy. Na małą patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju, następnie wsypujemy pół łyżki mąki pszennej. Mieszamy chwile, aż mąką delikatnie się zarumieni. Dodajemy  zasmażkę do gotującej się zupy. Na koniec dorzucamy tofu, pokrojone w kostkę oraz posiekany  koperek. Smacznego...



(przepis własny)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz