Strony

poniedziałek, 27 maja 2013

Muffiny kakaowe bez tłuszczu

Wczoraj, jak wszyscy wiemy, był Dzień Matki. Jako, dobra córka i synowa postanowiłam obdarować obie mamy domowymi wypiekami:) Na początek jedno z moich ulubionych połączeń - czekolada, banany i kakao. 




      Składniki na około 12 sztuk.
  • 3 średnie dojrzałe lub przejrzałe banany 
  • 2 duże jajka
  • 1/4 szklanki mleka 2%
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka zwykłej mąki pszennej
  • 4 łyżki brązowego cukru trzcinowego
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
   Polewa z gorzkiej czekolady.
  • 100g gorzkiej czekolady  z zawartości kakao min. 60%
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki mleka


Rozgrzewamy piekarnik do 180°C . Banany obieramy, kroimy w plastry. Miksujemy blenderem ręcznym na puszystą masę. Dodajemy jajka, cukier, mleko. Ucieramy wszystko mikserem ręcznym, aż podwoi się objętość. Następnie przesiewamy kakao, obie mąki, sodę, proszek do pieczenia. Mieszamy chwilę. Łyżką przekładamy masę do wcześniej przygotowanych foremek na muffiny( około dwie łyżki masy na foremkę).

Wstawiamy nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu pozostawiamy na kilka minut w foremkach, by troszkę przestygły. Potem wykładamy na metalową kratkę.

 Polewę przygotowujemy w kąpieli wodnej. Zagotowujemy wodę w małym rondelku. Stawiamy na nim szklaną miskę. Czekoladę łamiemy na małe kawałki. Dodajemy miód i mleko. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Jeśli chcemy uzyskać płynniejszą polewę dodajemy więcej mleka, ewentualnie śmietankę.

 Zimne muffiny smarujemy polewą czekoladową i oprószamy wiórkami uprażonymi na suchej patelni. Smacznego...



(przepis własny)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz