Strony

piątek, 14 listopada 2014

Naleśniki owsiane

Moje ulubione naleśniki :) Świetne na obiad, u Nas głównie w wersji wytrawnej. Najczęściej ze szpinakiem i białym serem, podpiekane na patelni lub w piekarniku. Do tego ulubiona surówka, pycha! Naleśniki można wykorzystać do przygotowania pieczonych krokietów z chrupiącą posypką.:)




Składniki na około 12 sztuk:
  • 1 i 1/3 szkl*. mąki owsianej, przesianej
  • 1 i 1/2 szkl. wody
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 łyżka oleju


 W misce łączymy wodę, mleko,  jajko i szczyptę soli. Partiami dodajemy przesianą mąkę owsianą, mieszamy energicznie (używam trzepaczki) do połączenia składników. Dodajemy roztopione masło, mieszamy. Odstawiamy na 15 minut.

Można również, wszystkie składniki umieścić w wysokim dzbanku lub kielichu blendera. Miksować do połączenia składników, aż ciasto będzie jednolite i gładkie.

Rozgrzaną patelnię smarujemy, zanurzonym w oleju pędzelkiem silikonowym.
Następnie wlewamy porcję ciasta, smażymy cienkie naleśniki.

Wykładamy na płaski talerz, przykrywamy drugim talerzem lub folią aluminiową ( naleśniki mają chrupkie brzegi. Ich przykrycie sprawi, że nie będą się kruszyć).
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!




(przepis własny)






* 1 szkl.  = 250 ml


1 komentarz:

  1. owsianych jeszcze nie robiłam, ale jako wierna fanka naleśników jestem zobowiązana do wypróbowania Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń