Moje ulubione naleśniki :) Świetne na obiad, u Nas głównie w wersji wytrawnej. Najczęściej ze szpinakiem i białym serem, podpiekane na patelni lub w piekarniku. Do tego ulubiona surówka, pycha! Naleśniki można wykorzystać do przygotowania pieczonych krokietów z chrupiącą posypką.:)
Składniki na około 12 sztuk:
- 1 i 1/3 szkl*. mąki owsianej, przesianej
- 1 i 1/2 szkl. wody
- 1/2 szkl. mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżka roztopionego masła
- 1 łyżka oleju
W misce łączymy wodę, mleko, jajko i szczyptę soli. Partiami dodajemy przesianą mąkę owsianą, mieszamy energicznie (używam trzepaczki) do połączenia składników. Dodajemy roztopione masło, mieszamy. Odstawiamy na 15 minut.
Można również, wszystkie składniki umieścić w wysokim dzbanku lub kielichu blendera. Miksować do połączenia składników, aż ciasto będzie jednolite i gładkie.
Rozgrzaną patelnię smarujemy, zanurzonym w oleju pędzelkiem silikonowym.
Następnie wlewamy porcję ciasta, smażymy cienkie naleśniki.
Wykładamy na płaski talerz, przykrywamy drugim talerzem lub folią aluminiową ( naleśniki mają chrupkie brzegi. Ich przykrycie sprawi, że nie będą się kruszyć).
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
(przepis własny)
* 1 szkl. = 250 ml
owsianych jeszcze nie robiłam, ale jako wierna fanka naleśników jestem zobowiązana do wypróbowania Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuń