Aromatyczne krokiety, pachnące grzybami. Świetnie smakują z domowym czerwonym barszczem. Często goszczą na Naszym stole, nie tylko w okresie świątecznym.
Farsz wykorzystuję również, jako nadzienie do pierogów. Krokiety można usmażyć w panierce z bułki tartej. Dla mnie jest to zbędne i przede wszystkim zbyt ciężkie :)
Składniki na ok. 15 sztuk.
Ciasto naleśnikowe:
- 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1,5 szklanki wody gazowanej
- pół szklanki mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
Farsz:
- 40 dag kapusty kiszonej
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1,5 szklanki suszonych grzybów
- średnia cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 listki laurowe
- 2 ziarenka ziele angielskiego
- pół łyżki czybrycy zielonej
- 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól, świeżo mielony czarny pieprz.
Posypka:
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżeczka nasion kminku
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
- małe jajko
Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy, by zmiękły. Soczewicę również zlewamy - dwiema szklankami wody i ostawiamy do czasu, aż wchłonie większość wody.
Namoczone grzybki odsączamy z wody. Płyn z moczenia grzybków przelewamy do garnka. Dorzucamy soczewicę, listki laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do czasu, aż soczewica będzie miękka. Ugotowaną soczewicę odsączamy z nadmiaru płynu, na sitku. Wyjmujemy liski i ziele. Połowę soczewicy blendujemy z wcześniej namoczonymi grzybkami. Dodajemy do pozostałej soczewicy.
Na oleju szklimy, drobno posiekaną cebulę. Następnie dodajemy posiekaną kapustę kiszoną. Całość podsmażamy około 5 minut. Dorzucamy do farszu. Doprawiamy pozostałymi przyprawami. Mieszamy dokładnie. Pozostawiamy do wystudzenia.
Mleko, wodę gazowaną, jajko i szczyptę soli łączymy w misce. Mieszając stopniowo dodajemy mąkę. Ubijamy (u mnie trzepaczka), aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Jeśli jest za gęste, dolewamy wody.
Odstawiamy na około 15 minut. Patelnię smarujemy olejem, za pomocą pędzelka silikonowego. Na rozgrzanej patelni, smażymy cienkie naleśniki.
Na każdy naleśnik nakładamy farsz (około 1 łyżka stołowa) i zwijamy krokiety. Układamy zgięciem do dołu. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Posypujemy posypką (kminek + len + posiekane orzechy). Pieczemy (na papierze do pieczenia, ułożone blisko siebie) 20 - 25 minut, w temp. 200C.
Smacznego!
Wyglądają wspaniale! Idealne na świąteczny stół :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :-)
Usuńtrochę inne, ale wciąż bardzo smakowite krokiety! ;)
OdpowiedzUsuńcoś czuję, że takie krokiety zjem jeszcze przed świętami :)
OdpowiedzUsuń