Strony

piątek, 29 listopada 2013

Świąteczne pieczone krokiety z chrupiącą posypką

Aromatyczne krokiety, pachnące grzybami. Świetnie smakują z domowym czerwonym barszczem. Często goszczą na Naszym stole, nie tylko w okresie świątecznym. 
Farsz wykorzystuję również, jako nadzienie do pierogów. Krokiety można usmażyć w panierce z bułki tartej. Dla mnie jest to zbędne i przede wszystkim zbyt ciężkie :)




Składniki na ok. 15 sztuk.

Ciasto naleśnikowe:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1,5 szklanki wody gazowanej
  • pół szklanki mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
 Farsz:
  •  40 dag kapusty kiszonej
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1,5 szklanki suszonych grzybów
  • średnia cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarenka ziele angielskiego
  • pół łyżki czybrycy zielonej
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz.
 Posypka:
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • małe jajko 



Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy, by zmiękły. Soczewicę również zlewamy  - dwiema szklankami wody i ostawiamy do czasu, aż wchłonie większość wody. 

Namoczone grzybki odsączamy z wody. Płyn z moczenia grzybków przelewamy do garnka. Dorzucamy soczewicę, listki laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do czasu, aż soczewica będzie miękka. Ugotowaną soczewicę odsączamy z nadmiaru płynu, na sitku. Wyjmujemy liski i ziele. Połowę soczewicy blendujemy z wcześniej namoczonymi grzybkami. Dodajemy do pozostałej soczewicy.

Na oleju szklimy, drobno posiekaną cebulę. Następnie dodajemy posiekaną kapustę kiszoną. Całość podsmażamy około 5 minut. Dorzucamy do farszu. Doprawiamy pozostałymi przyprawami. Mieszamy dokładnie. Pozostawiamy do wystudzenia.

Mleko, wodę gazowaną, jajko i szczyptę soli łączymy w misce. Mieszając stopniowo dodajemy mąkę. Ubijamy (u mnie trzepaczka), aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Jeśli jest za gęste, dolewamy wody.
Odstawiamy na około 15 minut. Patelnię smarujemy olejem, za pomocą pędzelka silikonowego. Na rozgrzanej patelni, smażymy cienkie naleśniki. 

Na każdy naleśnik nakładamy farsz (około 1 łyżka stołowa) i zwijamy krokiety. Układamy zgięciem do dołu. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Posypujemy posypką (kminek + len + posiekane orzechy). Pieczemy (na papierze do pieczenia, ułożone blisko siebie) 20 - 25 minut, w temp. 200C. 

Smacznego!




(przepis własny)



4 komentarze:

  1. Wyglądają wspaniale! Idealne na świąteczny stół :)

    OdpowiedzUsuń
  2. trochę inne, ale wciąż bardzo smakowite krokiety! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. coś czuję, że takie krokiety zjem jeszcze przed świętami :)

    OdpowiedzUsuń