Uwielbiam ciastka owsiane :) Są szybkie i proste w przygotowaniu. Ciacha można zabrać do pracy, szkoły. Świetne na śniadanie, podwieczorek lub deser. Dziś propozycja z suszoną śliwką. Niekoniecznie za nią przepadam, ale w tych ciastkach sprawdza się świetnie :)
Składniki na około 12 sztuk:
- 1 jajko (L)
- 1/4 szkl. ksylitolu lub zwykłego drobnego cukru (można dodać więcej)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 szkl. mąki owsianej
- 1 szkl. płatków owsianych błyskawicznych
- 1 szkl. suszonych śliwek, drobno posiekanych
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
W misce ucieramy (za pomocą rózgi kuchennej) jajko, ksylitol/cukier i olej, do połączenia składników.
Dodajemy mąkę owsianą, płatki owsiane, szczyptę soli, sodę oczyszczoną i posiekane śliwki (wrzuciłam je na około 5 sekund do malaksera). Mieszamy łyżka, by wszystkie składniki się dobrze połączyły.
Z masy (około 1 łyżka stołowa) formujemy kulki, najlepiej zwilżonymi dłońmi. Układamy (w niewielkich odstępach) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, następnie spłaszczamy.
Pieczemy w temp. 180C, przez 12 - 15 minut. Studzimy na kratce.
Smacznego!
(według przepisu ze strony "Moje Wypieki", z moimi zmianami)
Smaczne, zdrowe i sycące, to ciastka zdecydowanie dla mnie:-)
OdpowiedzUsuńtakie domowe ciasteczka owsiane lubię najbardziej!
OdpowiedzUsuńA ja suszone śliwki lubię, więc i ciastka by mi smakowały :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że za sprawą tych ciastek, przekonałam się do smaku suszonych śliwek :)
Usuń