Strony

niedziela, 2 listopada 2014

Domowa granola

Domowa granola z jabłkiem, kawałkami czekolady i słodką żurawiną. Cudownie chrupiąca :) Doskonała z mlekiem, jogurtem lub jako dodatek do deserów.  
Świetna przekąska do chrupania ;) I bardzo wciągająca.
Szybka i nieskomplikowana w przygotowaniu. 
Naprawdę warto przygotować granolę w domu :)




Składniki:
  • 2 szkl. płatków owsianych
  • 2 średnie słodkie jabłka, obrane i starte na mus
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 - 2 łyżki miodu/syropu z agawy
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • duża szczypta soli
Dodatki:
  •  3 - 4 łyżki suszonej żurawiny, troszkę posiekanej
  • 25 dag gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 1/2 szkl. ulubionych orzechów, troszkę posiekanych. U mnie orzechy włoskie


do miski wrzucamy: płatki owsiane, słonecznik, wiórki, cynamon, miód, szczyptę soli i starte jabłko. Mieszamy do połączenia składników, najlepiej ręką.

Gdy masa jest wilgotna i trochę lepiąca, przekładamy ją (rozprowadzamy równomiernie) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160C.
Pieczemy 35 - 45 minut, mieszamy co 10 minut.
Studzimy.

Do granoli dodajemy ulubione dodatki. Przechowujemy w szczelnym  plastikowym pojemniku lub szklanym słoiku.

Smacznego!



według przepisu znalezionego tutaj z moim małymi zmianami)

4 komentarze:

  1. uwielbiam domową granolę! wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. trochę się zraziłam do granoli, bo raz mi nie wyszła, ale chyba będę musiała ponowić próbę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja, tak miałam z batonikami musli, jakiś czas temu :) Może warto dać drugą szansę granoli ;)

      Usuń