Domowa granola z jabłkiem, kawałkami czekolady i słodką żurawiną. Cudownie chrupiąca :) Doskonała z mlekiem, jogurtem lub jako dodatek do deserów.
Świetna przekąska do chrupania ;) I bardzo wciągająca.
Szybka i nieskomplikowana w przygotowaniu.
Naprawdę warto przygotować granolę w domu :)
Składniki:
- 2 szkl. płatków owsianych
- 2 średnie słodkie jabłka, obrane i starte na mus
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- 1 - 2 łyżki miodu/syropu z agawy
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- duża szczypta soli
Dodatki:
- 3 - 4 łyżki suszonej żurawiny, troszkę posiekanej
- 25 dag gorzkiej czekolady, posiekanej
- 1/2 szkl. ulubionych orzechów, troszkę posiekanych. U mnie orzechy włoskie
do miski wrzucamy: płatki owsiane, słonecznik, wiórki, cynamon, miód, szczyptę soli i starte jabłko. Mieszamy do połączenia składników, najlepiej ręką.
Gdy masa jest wilgotna i trochę lepiąca, przekładamy ją (rozprowadzamy równomiernie) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160C.
Pieczemy 35 - 45 minut, mieszamy co 10 minut.
Studzimy.
Do granoli dodajemy ulubione dodatki. Przechowujemy w szczelnym plastikowym pojemniku lub szklanym słoiku.
Smacznego!
według przepisu znalezionego tutaj z moim małymi zmianami)
uwielbiam domową granolę! wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńJa też :) Dziękuję i pozdrawiam ;)
Usuńtrochę się zraziłam do granoli, bo raz mi nie wyszła, ale chyba będę musiała ponowić próbę:)
OdpowiedzUsuńJa, tak miałam z batonikami musli, jakiś czas temu :) Może warto dać drugą szansę granoli ;)
Usuń