Strony

poniedziałek, 28 lipca 2014

Chłodnik z ogórkiem, rzodkiewką i ziołami

Chłodnik to świetna propozycja na letni obiad, szczególnie w czasie upałów, których w lipcu nie brakuje :) 
Na szczęśćie, bo lato jest takie krótkie.
Nam, najlepiej smakuje z jajkiem i szczyptą chilli :)



Składniki na 2 - 4 porcje:
  • 750 ml kefiru 
  • 3 ogórki gruntowe
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • pół pęczka koperku
  • pół pęczka szczypiorku
  • mały ząbek czosnku
  • 2 - 3 jajka ugotowane na twardo
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • pół łyżeczki cukru
  • szczypta chilli w proszku

 Wszystkie warzywa dokładnie myjemy :)
Ogórki obieramy, usuwamy nasionka (niekoniecznie, ale ja nie przepadam), kroimy w kostkę. Rzodkiewkę  kroimy w półplasterki. Koper i szczypior drobno siekamy. Kefir wlewamy do miski/garnka, dorzucamy warzywa i zioła. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru. Całość mieszamy. Wstawiamy do lodówki, na około godzinkę. Chłodnik, podajemy z połówkami jajka i odrobiną chilli w proszku.
Smacznego!




(przepis pochodzi z książki "Zupy domowe" wyd. Twoja Kuchnia, z moimi małymi zmianami)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz