Chłodnik to świetna propozycja na letni obiad, szczególnie w czasie upałów, których w lipcu nie brakuje :)
Na szczęśćie, bo lato jest takie krótkie.
Nam, najlepiej smakuje z jajkiem i szczyptą chilli :)
Składniki na 2 - 4 porcje:
- 750 ml kefiru
- 3 ogórki gruntowe
- 1 pęczek rzodkiewki
- pół pęczka koperku
- pół pęczka szczypiorku
- mały ząbek czosnku
- 2 - 3 jajka ugotowane na twardo
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
- pół łyżeczki cukru
- szczypta chilli w proszku
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy :)
Ogórki obieramy, usuwamy nasionka (niekoniecznie, ale ja nie przepadam), kroimy w kostkę. Rzodkiewkę kroimy w półplasterki. Koper i szczypior drobno siekamy. Kefir wlewamy do miski/garnka, dorzucamy warzywa i zioła. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru. Całość mieszamy. Wstawiamy do lodówki, na około godzinkę. Chłodnik, podajemy z połówkami jajka i odrobiną chilli w proszku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz