Strony

piątek, 28 lutego 2014

Warzywne curry z ciecierzycą, zieloną fasolką i kalafiorem

Danie powstało z potrzeby wykorzystania domowego mleka kokosowego. Szybkie w przygotowaniu, aromatyczne i sycące. Ciecierzycę można zastąpić ulubionym rodzajem tofu lub połączyć to i to. Polecam :-)






Składniki na 2 - 4 porcje:
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 szklanka zielonej mrożonej fasolki szparagowej
  • 1szklanka ciecierzycy
  • 200g mrożonego kalafiora (w sezonie świeżego)
  • 2 - 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • czerwone chilli (ilość według uznania)
  • 1cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • natka pietruszki lub świeża kolendra
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz


 Obrany imbir, kroimy w plasterki, następnie w słupki. Wrzucamy na lekko rozgrzany olej, wraz z posiekanym chili i zmielonymi nasionami kolendry. Podgrzewamy chwilę, do czasu, aż przyprawy zaczną pachnieć. 
 Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy koncentrat i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia. Lekko odparowujemy, by sos zgęstniał. Dodajemy warzywa. Przykrywamy, dusimy kilka minut.
Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Posypujemy natką pietruszki lub świeżą kolendrą.
 Podajmy z ryżem.

Smacznego!




(przepis własny)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz