Danie powstało z potrzeby wykorzystania domowego mleka kokosowego. Szybkie w przygotowaniu, aromatyczne i sycące. Ciecierzycę można zastąpić ulubionym rodzajem tofu lub połączyć to i to. Polecam :-)
Składniki na 2 - 4 porcje:
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 szklanka zielonej mrożonej fasolki szparagowej
- 1szklanka ciecierzycy
- 200g mrożonego kalafiora (w sezonie świeżego)
- 2 - 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- czerwone chilli (ilość według uznania)
- 1cm świeżego imbiru
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- natka pietruszki lub świeża kolendra
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
Obrany imbir, kroimy w plasterki, następnie w słupki. Wrzucamy na lekko rozgrzany olej, wraz z posiekanym chili i zmielonymi nasionami kolendry. Podgrzewamy chwilę, do czasu, aż przyprawy zaczną pachnieć.
Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy koncentrat i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia. Lekko odparowujemy, by sos zgęstniał. Dodajemy warzywa. Przykrywamy, dusimy kilka minut.
Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Posypujemy natką pietruszki lub świeżą kolendrą.
Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Posypujemy natką pietruszki lub świeżą kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz