Zupa mocno pomidorowa, tak jak lubię. Dość szybka w przygotowaniu, może poza obieraniem pomidorów, ale da się przeżyć :) Zimą świeże pomidory, można zastąpić tymi w puszce.
Zjadamy z ulubionymi dodatkami. U Nas wypadło na makaron chiński i bazylię :)
(przepis własny)
Składniki na 4 porcje:
- 1kg pomidorów, dobrze dojrzałych
- 250 ml wywaru z warzyw lub wody (lub więcej, zależy jak intensywny smak chcemy uzyskać)
- 1 łyżka oliwy/oleju
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- cukier i sól do smaku
Do podania:
- słodka śmietanka
- ulubiony makaron/ryż/kasza jaglana
- natka pietruszki/świeża bazylia/kolendra
Pomidory myjemy. Następnie obieramy ze skórki (zobacz tutaj).
Kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do blendera, miksujemy z 1 łyżką oliwy.
Przelewamy do garnka, dodajemy wywar z warzyw lub wodę. Zagotowujemy (pojawi się sporo piany), doprawiamy solą, cukrem i pieprzem ziołowym. Gotujemy do czasu, aż wspomniana piana zniknie. Próbujemy, czy nie trzeba doprawić.
Zupę przecieramy przez gęste sito (żeby usunąć pestki). Jeśli lubimy, dodajemy śmietankę ( do śmietanki dodajemy kilka łyżek ciepłej zupy, przelewamy do pozostałej zupy).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz