Strony

sobota, 2 sierpnia 2014

Zupa pomidorowa (ze świeżych pomidorów)

Zupa mocno pomidorowa, tak jak lubię. Dość szybka w przygotowaniu, może poza obieraniem pomidorów, ale da się przeżyć :) Zimą świeże pomidory, można zastąpić tymi w puszce.
Zjadamy z ulubionymi dodatkami. U Nas wypadło na makaron chiński i bazylię :)


(przepis własny)


Składniki na 4 porcje:
  • 1kg pomidorów, dobrze dojrzałych
  • 250 ml wywaru z warzyw lub wody (lub więcej, zależy jak intensywny smak chcemy uzyskać)
  • 1 łyżka oliwy/oleju
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • cukier i sól do smaku
Do podania:  
  • słodka śmietanka
  • ulubiony makaron/ryż/kasza jaglana
  • natka pietruszki/świeża bazylia/kolendra

Pomidory myjemy. Następnie obieramy ze skórki (zobacz tutaj).
Kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do blendera, miksujemy z 1 łyżką oliwy.
 Przelewamy do garnka, dodajemy wywar z warzyw lub wodę. Zagotowujemy (pojawi się sporo piany), doprawiamy solą, cukrem i pieprzem ziołowym. Gotujemy do czasu, aż wspomniana piana zniknie. Próbujemy, czy nie trzeba doprawić.
Zupę przecieramy przez gęste sito (żeby usunąć pestki). Jeśli lubimy, dodajemy śmietankę ( do śmietanki dodajemy kilka łyżek ciepłej zupy, przelewamy do pozostałej zupy).

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz