Gęsta zupa kukurydziana, z kalafiorem i dużą ilościom szczypiorku. Bardzo aromatyczna i sycąca :)
Fajna propozycja na wegetariański lub wegański (jeśli użyjemy mleka roślinnego) obiad.
Po suszonych pomidorach w oleju pozostał mi tylko olej, więc dodałam świeże pomidory, które również przełamują słodki smak zupy.
Polecam :)
Składniki:
- 2 kolby kukurydzy
- 1/2 małego kalafiora
- pęczek szczypiorku z cebulkami
- 1 por, jasna część
- 4 małe pomidory lub 5 suszonych pomidorów z oleju
- 500 ml mleka lub niesłodzonego mleka roślinnego
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 listki laurowe
- 1 - 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/4 łyżeczki wędzone/słodkiej czerwonej papryki
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
- kilka łyżek oleju z suszonych pomidorów lub innego oleju
Z kolb ścinamy nożem ziarna kukurydzy. Kalafiora kroimy na mniejsze części. Pora w talarki.
W dużym garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzewamy oleju z suszonych pomidorów lub innych aromatyczny olej. Wrzucamy pokrojone warzywa (ziarna kukurydzy, por, kalafior) i przyprawy (oprócz gałki, soli i pieprzu. Całość (chwilami mieszając) podsmażamy około 10 minut.
W tym czasie, pomidory obieramy ze skórki, usuwamy nasionka i kroimy na mniejsze kawałki.
Do podsmażonych warzyw dolewamy mleko i bulion. Gotujemy przez około 15 minut, do czasu aż kalafior będzie miękki.
Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone pomidory, 3/4 posiekanego szczypiorku z cebulkami. Doprawiamy solą i pieprzem.
Jeśli zupa jest za gęsta, dolewamy bulionu lub mleka.
Podajemy z resztą posiekanego szczypiorku i ulubionym pieczywem.
Smacznego!
(przepis znaleziony na blogu jadłonomia , z małymi zmianami)
Pysznie wygląda ... cudna zupka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Pozdrawiam!
UsuńŚlinka cieknie, zrobię na pewno! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :) I życzę smacznego :)
Usuń