Strony

środa, 13 sierpnia 2014

chowder kukurydziany

Gęsta zupa kukurydziana, z kalafiorem i dużą ilościom szczypiorku. Bardzo aromatyczna i sycąca :)
Fajna propozycja na wegetariański lub wegański (jeśli użyjemy mleka roślinnego) obiad.
Po suszonych pomidorach w oleju pozostał mi tylko olej, więc dodałam świeże pomidory, które również przełamują słodki smak zupy. 
Polecam :)





Składniki:
  • 2 kolby kukurydzy
  • 1/2 małego kalafiora
  • pęczek szczypiorku z cebulkami
  • 1 por, jasna część
  • 4 małe pomidory lub 5 suszonych pomidorów z oleju
  • 500 ml mleka lub niesłodzonego mleka roślinnego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 listki laurowe
  • 1 - 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki wędzone/słodkiej czerwonej papryki
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • kilka łyżek oleju z suszonych pomidorów lub innego oleju



Z kolb ścinamy nożem ziarna kukurydzy. Kalafiora kroimy na mniejsze części. Pora w talarki.
W dużym garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzewamy oleju z suszonych pomidorów lub innych aromatyczny olej. Wrzucamy pokrojone warzywa (ziarna kukurydzy, por, kalafior) i przyprawy (oprócz gałki, soli i pieprzu. Całość (chwilami mieszając) podsmażamy około 10 minut.
W tym czasie, pomidory obieramy ze skórki, usuwamy nasionka i kroimy na mniejsze kawałki.
Do podsmażonych warzyw dolewamy mleko i bulion. Gotujemy przez około 15  minut, do czasu aż kalafior będzie miękki.
Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone pomidory, 3/4 posiekanego szczypiorku z cebulkami. Doprawiamy solą i pieprzem. 
Jeśli zupa jest za gęsta, dolewamy bulionu lub mleka.
Podajemy z resztą posiekanego szczypiorku i ulubionym pieczywem. 
Smacznego!




(przepis znaleziony na blogu jadłonomia , z małymi zmianami)

4 komentarze: