Strony

wtorek, 26 sierpnia 2014

Jogurtowiec pieczony na ciasteczkowym spodzie

W ciągu ostatnich dwóch tygodni, upiekłam to ciasto jakieś 6 razy. Testowanie szło pełną gębą :) Ciasto zdobyło fanów, głównie wśród członków najbliższej rodzinny. Oczywiście podbiło również moje serce i podniebienie :)
Ciacho jest pyszne, szybkie w przygotowaniu. Najtrudniejsze jest czekanie, aż wystygnie :) Można użyć ulubionych owoców lub je pominąć.





Składniki:
  • 400g jogurtu greckiego
  • 150g homogenizowanego serka  waniliowego
  • 3 jajka
  • 1 budyń waniliowy w proszku (40g)
  • 2 łyżki oleju
  • 1/3 szklanki* ksylitolu lub zwykłego cukru (można dodać więcej)
  • duże opakowanie ciastek typu pieguski (225g)**
  • owoce do wyboru np: kilka śliwek, 2 nektarynki, brzoskwinie z puszki
  • wiórki kokosowe lub płatki migdałowe (można pominąć)



 Tortownicę o średnicy 23 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie ściśle układamy ciastka. 

Jajka myjemy. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy olej i budyń. Ucieramy na gładką masę (użyłam trzepaczki). Następnie dodajemy jogurt grecki i serek waniliowy, dokładnie mieszamy.  

Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
Pianę z białek w 3 częściach dodajemy do masy jogurtowej, delikatnie mieszamy.

Gotową masę przekładamy na przygotowany spód z ciastek, wyrównujemy.
Układamy kawałki owoców, pozostałe ciastka kruszymy na owce, całość można posypać płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczmy 60 - 70 minut (lub do suchego patyczka), w temp. 175C. Studzimy w uchylonym piekarniku.

Smacznego!




(przepis podpatrzony na blogu Zjem to! , zmieniłam trochę proporcję)




* 1 szklanka = 250 ml
** dobrze sprawdzą się ciastka np, jęczmienne bez pszenicy. Wystarczy jedno opakowanie  - 135 g.

3 komentarze: