W ciągu ostatnich dwóch tygodni, upiekłam to ciasto jakieś 6 razy. Testowanie szło pełną gębą :) Ciasto zdobyło fanów, głównie wśród członków najbliższej rodzinny. Oczywiście podbiło również moje serce i podniebienie :)
Ciacho jest pyszne, szybkie w przygotowaniu. Najtrudniejsze jest czekanie, aż wystygnie :) Można użyć ulubionych owoców lub je pominąć.
Składniki:
- 400g jogurtu greckiego
- 150g homogenizowanego serka waniliowego
- 3 jajka
- 1 budyń waniliowy w proszku (40g)
- 2 łyżki oleju
- 1/3 szklanki* ksylitolu lub zwykłego cukru (można dodać więcej)
- duże opakowanie ciastek typu pieguski (225g)**
- owoce do wyboru np: kilka śliwek, 2 nektarynki, brzoskwinie z puszki
- wiórki kokosowe lub płatki migdałowe (można pominąć)
Tortownicę o średnicy 23 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie ściśle układamy ciastka.
Jajka myjemy. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy olej i budyń. Ucieramy na gładką masę (użyłam trzepaczki). Następnie dodajemy jogurt grecki i serek waniliowy, dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
Pianę z białek w 3 częściach dodajemy do masy jogurtowej, delikatnie mieszamy.
Gotową masę przekładamy na przygotowany spód z ciastek, wyrównujemy.
Układamy kawałki owoców, pozostałe ciastka kruszymy na owce, całość można posypać płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczmy 60 - 70 minut (lub do suchego patyczka), w temp. 175C. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Smacznego!
(przepis podpatrzony na blogu Zjem to! , zmieniłam trochę proporcję)
* 1 szklanka = 250 ml
** dobrze sprawdzą się ciastka np, jęczmienne bez pszenicy. Wystarczy jedno opakowanie - 135 g.
Wygląda mega pysznie! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie :)
Dziękuję :) Pozdrawiam ciepło!
Usuńmuszę wypróbować
OdpowiedzUsuń