Strony

piątek, 29 sierpnia 2014

Zupa krem z pieczonej papryki i kalafiora

Pieczenie papryki, w jakiś niesamowity sposób działa na mnie kojąco. Może przez zapach unoszący się w domu?! Może, może...:)
Na pewno dzięki pieczeniu, zyskuje na smaku. Będę tą czynność popełniać zdecydowanie częściej. 
 Zupa jest gęsta, aromatyczna i ten kolor!
Papryka zawiera mnóstwo witaminy C, szczególnie czerwona. Odkrycia dokonał, w latach 30 - tych XX wieku, węgierski biochemik Albert Szent - Györgyi. Za co otrzymał Nagrodę Nobla. Taka ciekawostka :)






Składniki:
  • 4 duże czerwone papryki
  • 1/2 małego kalafiora
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 500 - 750 ml bulionu warzywnego
  • 2 - 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów lub innego
  • 1 duży listek laurowy
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki chilli w proszku (można dodać mniej lub pominąć)
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz


 Piekarnik nastawiamy na 200C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Papryki myjemy, osuszamy. Kroimy na pół, usuwamy nasiona i białe błonki. 
Tak przygotowane papryki, układamy skórką do góry na blaszce. Dorzucamy czosnek w łupinkach. 
Pieczemy 20 minut, następnie włączamy opcję grilla i pieczemy kolejne 5 minut. 
Czekamy, by lekko przestygła.
Następnie ściągamy z niej skórkę, jeśli idzie nam to z trudnością, wówczas wkładamy paprykę, na kilka minut, do foliowego woreczka.

W garnku rozgrzewamy oleju, dorzucamy listek laurowy. Następnie oczyszczonego i dość drobno posiekanego kalafiora. Przesmażamy około 5 minut, do czasu, aż lekko się zarumieni i zmięknie. 
Dolewamy przecier pomidorowy, bulion, upieczone papryki i czosnek wyciśnięty z łupinek. Dodajemy pieprz ziołowy, cukier, chilli, sól. Gotujemy około 10 minut.
Wyjmujemy listek laurowy. Zupę przelewamy do blendera (można użyć ręcznego) i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Smacznego!




(przepis własny)





Warzywa psiankowate 2014

3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawa jestem połączenia tych dwóch warzyw. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis właśnie zgłosiłam do akcji :) Dzięki za odwiedziny :) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. To ja dziękuję za zgłoszenie przepisu. Będę zaglądać częściej. A Ciebie zachęcam do dalszego psiankowania :)

      Usuń