Pyszne połączenie - ciecierzyca i por. Przepis na tą zupę widziałam kiedyś w programie Jamiego Oliviera. Cudownie aromatyczna i apetyczna. Świetna na chłodne dni.
Składniki na 2 porcje:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 duży por (biała część)
- 1 ząbek czosnku
- 1 średni ziemniak
- 2,5 szklanki wody lub bulionu warzywnego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
- 2 - 4 grzanki z dobrego razowca + mały ząbek czosnku
- ewentualnie: 1 łyżka kiełków z cebuli
Pokrojonego pora i czosnek szklimy kilka minut na oleju. Wlewamy wodę lub bulion. Dodajemy pokrojonego ziemniaka i ciecierzycę odcedzoną z zalewy. Doprawiamy pieprzem ziołowym i solą. Gotujemy do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie. Całość (lub połowę) miksujemy. Doprawiamy świeżo mielony pieprzem. Na grzankach rozcieramy czosnek. Zupę posypujemy kiełkami z cebuli.
Smacznego...
Smacznego...
uwielbiam takie zupy :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie kupiłam w tym tygodniu ciecierzycę. Miałam ją zużyć na "paciaję" ale zupy jeszcze nie robiłam a je uwielbiamy ;)
OdpowiedzUsuńpyszna! chociaż przyznam się, że użyłam bulionu z indyka ;) na warzywnym też na pewno daje radę
OdpowiedzUsuńCieszę się, że zupa smakowała :) Sama też, bardzo ją lubię. Pozdrawiam!
Usuń