Strony

środa, 25 września 2013

Sos z leśnych grzybów

Sezon na grzyby rozpoczął się już jakiś czas temu. Jednak dopiero dziś udało mi się upolować wyjątkowo piękne okazy - 3 maślaki, kilka kozaków, podgrzybki i jednego prawdziwka. Pogoda sprzyja, więc będzie, co suszyć, by mroźną zimą poczuć na stole aromat lasu. A ten, pod koniec września zaczyna zadziwiać pełną paletą kolorów.



Składniki:
  • około 1/2 kg grzybów leśnych
  • 3/4 szklanki słodkiej śmietanki 12%
  • 1 średnia cebula
  • 1 por (mały, jasna część)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sok z 1/4 cytryny
  • natka pietruszki
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz


Na rozgrzanym oleju szklimy posiekaną cebulę i por. Dodajemy oczyszczone i pokrojone grzyby. Podsmażamy chwilę, aż grzyby staną się lśniące i troszkę zmniejszą objętość. Dolewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy około 10 minut (na małym ogniu), by sos trochę odparował. Na koniec dodajemy sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Jeśli sos, jest zbyt gesty, dolewamy troszkę wody lub śmietanki. Podajemy z ulubioną kaszą lub ziemniaczkami z wody i ogórkiem kiszonym. 
Smacznego:)










(przepis własny)



1 komentarz: