Sezon na grzyby rozpoczął się już jakiś czas temu. Jednak dopiero dziś udało mi się upolować wyjątkowo piękne okazy - 3 maślaki, kilka kozaków, podgrzybki i jednego prawdziwka. Pogoda sprzyja, więc będzie, co suszyć, by mroźną zimą poczuć na stole aromat lasu. A ten, pod koniec września zaczyna zadziwiać pełną paletą kolorów.
Składniki:
- około 1/2 kg grzybów leśnych
- 3/4 szklanki słodkiej śmietanki 12%
- 1 średnia cebula
- 1 por (mały, jasna część)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sok z 1/4 cytryny
- natka pietruszki
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
Na rozgrzanym oleju szklimy posiekaną cebulę i por. Dodajemy oczyszczone i pokrojone grzyby. Podsmażamy chwilę, aż grzyby staną się lśniące i troszkę zmniejszą objętość. Dolewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy około 10 minut (na małym ogniu), by sos trochę odparował. Na koniec dodajemy sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Jeśli sos, jest zbyt gesty, dolewamy troszkę wody lub śmietanki. Podajemy z ulubioną kaszą lub ziemniaczkami z wody i ogórkiem kiszonym.
Smacznego:)
Smacznego:)
(przepis własny)
Och! Pokroić bym się dała za ten sosik! :)
OdpowiedzUsuń