Moja przygoda z sushi miała swój początek prawie dwa lata temu. Przyznam, że nie było łatwo, głównie przez nori. Strasznie mnie odstraszała ich faktura i zapach. Teraz z perspektywy czasu wydaje mi się to śmieszne. Sushi to świetna propozycja zarówno na imprezę, jak i kolację we dwoje.
Składniki:
- 250 g ryżu do sushi
- 1 łyżka octu ryżowego
- pół łyżeczki cukru
- sól
- 4 arkusze norii
Dodatki (opcjonalnie):
- pół kostki marynowanego tofu
- pół mniejszej papryki
- 1 średni ogórek kiszony
- kawałek awokado
- kilka liści szpinaku
- pasta wasabi
Sos*:
- 1/2 szklanki wody
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- sok z 1/4 cytryny
- szczypiorek
Ryż przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Do ciepłego ryżu dodajemy ocet ryżowy, cukier i sól. Mieszamy delikatnie widelcem. Pozostawiamy do wystudzenia.
W małym rondelku podgrzewamy wszystkie składniki sosu, oprócz szczypiorku. Gotujemy około 5 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. Do zimnego sosu dodajemy posiekany szczypiorek.
Do ciepłego ryżu dodajemy ocet ryżowy, cukier i sól. Mieszamy delikatnie widelcem. Pozostawiamy do wystudzenia.
W małym rondelku podgrzewamy wszystkie składniki sosu, oprócz szczypiorku. Gotujemy około 5 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. Do zimnego sosu dodajemy posiekany szczypiorek.
Tofu i awokado kroimy w cienkie słupki. Paprykę i ogórka w paseczki. Na każdym arkuszu nori, rozprowadzamy dłońmi ryż, pozostawiamy troszkę miejsca na brzegach. Układamy szpinak, warzywa i tofu. Nori zwijamy w zgrabny rulonik, najlepiej przy użyciu maty bambusowej. Kroimy w krążki podobnej wielkości.
Podajemy z sosem i wasabi.
Smacznego!
Podajemy z sosem i wasabi.
Smacznego!
(przepis własny)
* Zamiast mojej propozycji na sos, możecie użyć wyłącznie sosu sojowego. Koniecznie dobrej jakości :-)
* Zamiast mojej propozycji na sos, możecie użyć wyłącznie sosu sojowego. Koniecznie dobrej jakości :-)
kocham sushi <3
OdpowiedzUsuńChyba już 2 lata nie robiłam sushi! Takiego z tofu nigdy nie jadłam. Kolejna rzecz na mojej liście do wypróbowania! :-)
OdpowiedzUsuń