Kolejny fajny pomysł na świąteczny upominek. Przepis na Gorącą czekoladę znalazłam na blogu "Filozofia Smaku". Pominęłam układanie warstw w słoiczku. Dla kontrastu, zmieszałam trzy rodzaje czekolady.
Domowa gorąca czekolada jest cudownie aromatyczna, idealna w mroźny dzień.
Polecam :-)
Składniki*:
(podwoiłam ilość składników)
- 1 szklanka kakao do wypieków
- 1 szklanka cukru pudru ( u mnie zmielony brązowy cukier)
- 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 100g białej czekolady
- 100g gorzkiej czekolady
- 50g mlecznej czekolady
Łączymy cukier puder, kakao i przyprawy. Przesypujemy do słoiczków. Czekolady siekamy na mniejsze kawałki, układamy na wierzchu.
Na kubek mleka, wystarczą 3 łyżeczki mieszanki. Czekoladę można podawać np. z bitą śmietaną.
Smacznego...
* Z podanej ilości składników, wyszło mi 5 słoiczków o pojemności 170ml.
P.S. Dziękuję mojemu mężowi za wykonanie etykiet :-)
smakuje wybornie!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :-)
Usuń