Strony

piątek, 26 lipca 2013

Domowy budyń z gorzką czekoladą i owocami

Nie tylko dzieci lubią budyń:) Jeden z moich ulubionych deserów. Bardzo szybki i prosty w wykonaniu. Jedyna wada - uzależnia:)



Składniki na 2 porcje.
  • 1,5 szklanki mleka 1,5% (może być sojowe)
  • 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1,5 płaskiej łyżki skrobi ziemniaczanej
  •  do podania według uznania - gorzka czekolada 70%, owoce: jagody, maliny.


W rondelku podgrzewamy ( nie doprowadzając do wrzenia) 1 szklankę mleka. Pozostałe mleko mieszamy z cukrem, kakao i skrobią ziemniaczaną, najlepiej w zakręconym słoiku. Powstałą mieszaninę wlewamy, ciągle mieszając trzepaczką, do gorącego mleka. Mieszając podgrzewamy do czasu, gdy na powierzchni zaczną pokazywać się bąbelki. Gotowym budyniem napełniamy do połowy pucharki, posypujemy posiekaną gorzką czekolada. Przykrywamy pozostałym budyniem. Wierzch posypujemy resztą tartej czekolady i owocami. Podajemy schłodzony. Smacznego...







(przepis własny)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz