Zdecydowanie moja ulubiona propozycja śniadaniowa w styczniu. Uwielbiam, uwielbiam :-)
Lekkie i pożywne śniadanko. Dość szybkie w przygotowaniu.
Mąka kokosowa to moje nowe odkrycie, związane z domowym wyrobem mleka kokosowego, w trakcie którego zostaje spora ilość wiórek kokosowych. Przepis na nią znalazłam tutaj. Świetnie zastępuję mąkę pszenną.
Składniki na 1 porcję:
- 2 jajka (L)
- 1 łyżka mąki kokosowej lub zmielonych płatków owsianych
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta soli
- 125g chudego twarogu lub serek wiejski lekki (bez śmietanki)
- 1 łyżeczka miodu lub ksylitolu
- pół gruszki
- 1 łyżeczka rodzynek lub 1 suszona figa
- pół łyżeczki oleju
Jajka myjemy. Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i cynamon. Ubijamy na lekko sztywną pianę.
Dodajmy mąkę kokosową i żółtka ( u mnie 1 ). Mieszamy delikatnie.
Na patelnie wlewamy olej, nadmiar usuwamy ręcznikiem papierowym (patelnia powinna być lekko nagrzana). Masę wykładamy na patelnię i rozprowadzamy równomiernie. Omlet smażymy na średnim ogniu, do czasu aż spód będzie złocisty. Następnie podważamy delikatnie i przewracamy na drugą stronę. Rumienimy delikatnie.
Gotowy omlet wykładamy na talerz. Dodajemy twaróg wymieszany z miodem lub ksylitolem, pokrojoną gruszkę, rodzynki. Składamy na pół i jemy.
Dodajmy mąkę kokosową i żółtka ( u mnie 1 ). Mieszamy delikatnie.
Na patelnie wlewamy olej, nadmiar usuwamy ręcznikiem papierowym (patelnia powinna być lekko nagrzana). Masę wykładamy na patelnię i rozprowadzamy równomiernie. Omlet smażymy na średnim ogniu, do czasu aż spód będzie złocisty. Następnie podważamy delikatnie i przewracamy na drugą stronę. Rumienimy delikatnie.
Gotowy omlet wykładamy na talerz. Dodajemy twaróg wymieszany z miodem lub ksylitolem, pokrojoną gruszkę, rodzynki. Składamy na pół i jemy.
Pyszna propozycja śniadaniowa ! ;)
OdpowiedzUsuń