Ciasto marchewkowe z dużą ilością orzechów i słodkim ananasem. Dość wilgotne, z aromatem cynamonu i imbiru. Krem z serka, lekko słony. Z delikatną nutką pomarańczy. Jeśli macie ochotę na większe szaleństwo. Wówczas przygotujcie, podwójną porcję kremu i przełóżcie nim ciasto :)
Składniki:
- 3 jajka (L)
- 1 i 1/2 szkl*. mąki jaglanej
- 1/3 szkl. ksylitolu lub zwykłego drobnego cukru (można dodać więcej)
- 1/3 szkl. oleju rzepakowego
- 1 szkl. marchewki, startej na małych oczkach
- 1 szkl. świeżego ananasa lub z puszki, drobno pokrojonego
- 1 szkl. orzechów włoskich, drobno posiekanych
- 1/2 szkl. wiórek kokosowych
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu, lekko czubata
- 1 łyżeczka mielonego imbiru, lekko czubata
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- duża szczypta soli
- do wysmarowania formy: 1 łyżka masła lub margaryny + 1 łyżka mąki kukurydzianej lub jaglanej
Krem:
- 150g serka śmietankowego, lekko słonego (termizowanego)
- 1 czubata łyżka miękkiego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- kilka połówek orzechów włoski
Jajka z cukrem, ubijamy (mikserem) na puszystą i jasną masę.
Następnie, cienkim strumieniem dolewamy olej, do połączenia.
Dodajemy marchew, ananasa, orzechy, wiórki, skórkę kandyzowaną, mieszamy łyżką. Dodajemy suche składniki: mąkę jaglaną, przyprawy i sodę. Mieszamy łyżką do połączenia składników.
Boki tortownicy (średnica 20 - 21 cm) smarujemy masłem/ margaryną. Posypujemy mąką kukurydzianą/jaglaną. Nadmiar mąki usuwamy. Dno wykładamy papierem do pieczenia (wycinamy okrąg).
Ciasto pieczemy przez 60 minut lub do suchego patyczka, w temperaturze 160C.
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika. Gdy lekko przestygnie, wyjmujemy z formy. Studzimy na kratce.
Przygotowanie kremu.
(składniki w temperaturze pokojowej).
Wszystkie składniki kremu, miksujemy blenderem ręcznym do połączenia.
Gotowy rozsmarowujemy na wierzchu zimnego ciasta. Dekorujemy połówkami orzechów włoskich. Posypujemy odrobiną mielonego cynamonu.
Przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Smacznego!
Mniam! Moje ulubione :) nie ma nic lepszego niż ciasto marchewkowe:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, marchewkowe to moje ulubione ciasto o tej porze roku!
OdpowiedzUsuńMnie przekonałaś ,cudowne ciasto.
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam to ciasto :)
OdpowiedzUsuń