W poniedziałkowy wieczór, natknęłam się w TV na reklamę wtorkowego wydania "Gazety Wyborczej" z zeszytem z przepisami Jamiego Oliviera. Przepisy pochodzą z nowej książki "15 minut w kuchni". Pomyślałam, że kupię. Lubię J.Oliviera i jego sposób gotowania. Pierwsze, co przykuło moją uwagę, to przepis na "wrapy z falafelem, grillowane papryki i salsa". Tym razem Postanowiłam pominąć grillowaną dymkę i paprykę. Zamiast tego dodałam awokado. Kolendrę zamieniłam na natkę pietruszki (nie udało mi się kupić).
Przepis jest cudowny. Mnóstwo aromatów i tekstur. Na pewno sprawdzi się na imprezie, gdzie każdy będzie mógł sam stworzyć własnego wrapa. Gorąco polecam :-)
Składniki na 4 - 8 porcji.
Falafele:
- 1 puszka mieszanej fasolki (u mnie biała)
- 1 puszka ciecierzycy
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka harissy
- 1 czubata łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 1,5 łyżki mąki ( u mnie ziemniaczana)
- pół pęczka natki pietruszki lub kolendry
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
- olej do smażenia
Salsa:
- 1 średni pomidor lub duża garść pomidorków koktajlowych
- pół świeżej czerwonej papryczki chili
- 1 mały ząbek czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- mała garść listków natki pietruszki lub kolendry
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
- 1 łyżka oliwy
Dodatki:
- 4 - 8 ulubionych tortilli
- 250 g chudego serka wiejskiego
- 1 - 2 łyżki sosu chili
- marynowana czerwona kapusta (bez zalewy)
- 1 średnie dojrzałe awokado
- 2 kolorowe papryki
- 4 dymki
Do malaksera wrzucamy odsączoną z zalewy ciecierzycę i fasolkę. Dodajemy ziele angielskie, harissę, sok i skórkę z cytryny, mąkę, natkę lub kolendrę, odrobinę pieprzu i soli. Miksujemy na gładką masę. Wilgotnymi dłońmi szybko formujemy 8 okrągłych kotletów. Na patelni rozgrzewamy 2 - 3 łyżki oleju. Falafele smażymy, aż będą rumiane z każdej strony. Odsączamy na papierowym ręczniku.
Z papryki usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na mniejsze kawałki. Dymki i paprykę grillujemy na patelni z obu stron, aż będą rumiane. Doprawiamy pieprzem i solą oraz odrobiną soku z cytryny.
Wszystkie składniki salsy miksujemy. Następnie doprawiamy pieprzem i solą, przelewamy do miseczki.
Serek wiejski odsączamy ze śmietanki. Przekładamy do miseczki i polewamy sosem chili.
Tortille podgrzewamy (ja robię to na suchej patelni). Na każdej tortilli układamy falafele, kapustę, serek wiejski z chili, pokrojone awokado, grillowane warzywa (pominęłam). Całość polewamy salsą pomidorową. Smacznego...
oglądałam ten odcinek w TV i planuję również je zrobić ;-) wyglądają mega smakowicie!
OdpowiedzUsuń