Strony

czwartek, 31 lipca 2014

Sałatka z kalafiora, świetna do dań z grilla

 Znów pora na kalafiora:) Sałatka szybka w przygotowaniu. Spożywanie jej, również nie zajmuje dużo czasu, szczególnie w towarzystwie pyszności z grilla. 
Nam  najlepiej smakuje z grillowanym tofu :)
Polecam :)





Składniki:
  • pół średniej wielkości kalafiora (ugotowanego, najlepiej al dente)
  • 5 dużych jajek ugotowanych na twardo
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • kapary marynowane, ilość według gustu (dodałam 5 łyżek)
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 i 1/2 łyżeczki ulubionej musztardy ( u mnie rosyjska)
  • pół pęczka koperku, posiekanego ( lub więcej)
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz 


Kalafior i jajka siekamy (to i to zimne). Dodajemy kapary i  kukurydzę (bez zalewy). Kapary można troszkę posiekać. 
Dodajemy jogurt, musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem. 
Na koniec wrzucamy posiekany koper. Całość dokładnie mieszamy. Próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy. 
Sałatka najlepiej smakuje dobrze schłodzona.
Smacznego!




(przepis własny)

środa, 30 lipca 2014

Leczo ze świeżych pomidorów, z fasolką szparagową i cukinią

Bardziej sezonowo chyba się nie da..A co za tym idzie? Taniocha, oczywiście :d
Smak pomidorów o tej porze roku, jest po prostu bezcenny :)
Dlatego, gotujemy i jemy!
Do lecza można dodać ulubione tofu, będzie wówczas na bogato :)
Polecam :)




Składniki:
  • 1 kg pomidorów dobrze dojrzałych
  • 1/2 kg żółtej fasolki szparagowej
  • 1/2 kg cukinii
  • 2 - 3 średnie cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżki słodkiej/wędzonej mielonej czerwonej papryki
  • 1/4 łyżki ostrej mielonej czerwonej papryki
  • brązowy cukier, do smaku (u mnie 2 łyżeczki)
  • 1 łyżka ulubionych suszonych ziół, dodałam prowansalskie
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • natka pietruszki

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy.
Pomidory obieramy ze skórki ( zobacz tutaj, w tym przypadku pominęłam, chłodzenie w lodzie, ponieważ robię sos na ciepło). Obrane pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do blendera i miksujemy. 
 Z fasolki szparagowej usuwamy końcówkę. Kroimy na mniejsze kawałki.

Cebulę obieramy, siekamy w kostkę. W dużym garnku (z grubym dnem) rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, podsmażamy ok. 3 minut, powinna być szklista. Dodajemy obie mielone papryki, podsmażamy kolejne 1 - 2 minuty. Uważamy, by papryka się nie przypaliła, bo będzie gorzka.

Do cebuli wlewamy zmiksowane pomidory. Dodajemy fasolkę szparagową. Gotujemy bez przykrycia (by nadmiar wody z pomidorów mógł odparować) do czasu, aż fasolka będzie al dente.  

Następnie dodajemy pokrojoną w sporą kostkę cukinie (jeśli cukinia ma duże nasiona, lepiej je usunąć). Doprawiamy solą, cukrem, ziołami i pieprzem. 
Gotujemy po przykryciem (jeśli zostało mało płynu) do chwili, gdy cukinia będzie ugotowana, ale nie rozgotowana ( mi się troszkę rozgotowała :d)

Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas króluje kasza jaglana :)
Posypujemy natką pietruszki, jeśli oczywiście lubimy, a my lubimy. 
Smacznego!




(przepis własny)

poniedziałek, 28 lipca 2014

Lekki sernik straciatella z sosem wiśniowym

Serniki, serniczki i inne cudeńka, to jest to, co latem lubię najbardziej :)
Bogactwo owoców sezonowych, mocno pobudza fantazję, do tworzenia nowych połączeń  smakowych :) 
Dziś klasyczne połączenie gorzkiej czekolady z rubinowymi wiśniami, które swoją drogą, tego lata są wyjątkowo słodkie! 
Polecam :)




Składniki: 
  • 700g twarogu trzykrotnie mielonego 4% (w temp. pokojowej)
  • 1/2 szkl*. mleka
  • biszkopty okrągłe
  • 50 g gorzkiej czekolady min. 70% (posiekanej)
  • 1czubata łyżeczka agaru
  • 3 - 4 łyżki ksylitolu lub drobnego cukru 
 Sos wiśniowy:
  • 25dag wydrylowanych wiśni
  • 1/4 szkl. ciepłej wody
  • 1 - 2 łyżki ksylitolu lub drobnego cukru np. brązowego
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 szkl. zimnej wody + 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki skrobi ziemniaczanej


Tortownicę o śr. 21 cm, owijamy folią aluminiową. Na dnie układamy biszkopty.
Mleko wlewamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy agar, mieszamy trzepaczką. Pozostawiamy na 10 minut. 
Następnie podgrzewamy na mały ogniu, mieszając (najlepiej trzepaczką) przez 8 - 10 minut. Pod koniec, dodajemy ksylitol (lub cukier). Zdejmujemy z ognia i mieszamy, aż ksylitol się rozpuści. Partiami dodajemy twaróg, energicznie mieszamy (trzepaczką).  Masę odstawiamy na 2 minut, następnie dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy dokładnie, ale delikatnie.
Całość powoli przekładamy, na wcześniej przygotowany spód z biszkoptów.
Wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do lodówki, na około 2 godziny**.

Przygotowujemy sos wiśniowy.
 Wydrylowane wiśnie wrzucamy do rondelka, wlewamy wodę. Dodajemy ksylitol/cukier i mielony imbir. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy około 2 minut.
Skrobię ziemniaczaną mieszamy z zimną wodą. Wlewamy do wiśni, mieszamy. Ponownie doprowadzamy do wrzenia. Studzimy. Przechowuje w lodówce. Sos, najlepiej smakuje następnego dnia.

Sernik przechowujemy w lodówce, do 3 dni.
Gotowy sernik, kroimy na porcje. Podajemy z dobrze schłodzonym sosem wiśniowym i kawałkami gorzkiej czekolady.
Smacznego!



(przepis własny)




* 1 szklanka = 250ml.
** Sernik warto przygotować dzień wcześniej. Najlepiej wieczorem. Wówczas biszkopty lekko zmiękno, dzięki temu ciasto będzie łatwiej kroić.



 Lekkie desery bez piekarnika vol 2

Chłodnik z ogórkiem, rzodkiewką i ziołami

Chłodnik to świetna propozycja na letni obiad, szczególnie w czasie upałów, których w lipcu nie brakuje :) 
Na szczęśćie, bo lato jest takie krótkie.
Nam, najlepiej smakuje z jajkiem i szczyptą chilli :)



Składniki na 2 - 4 porcje:
  • 750 ml kefiru 
  • 3 ogórki gruntowe
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • pół pęczka koperku
  • pół pęczka szczypiorku
  • mały ząbek czosnku
  • 2 - 3 jajka ugotowane na twardo
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • pół łyżeczki cukru
  • szczypta chilli w proszku

 Wszystkie warzywa dokładnie myjemy :)
Ogórki obieramy, usuwamy nasionka (niekoniecznie, ale ja nie przepadam), kroimy w kostkę. Rzodkiewkę  kroimy w półplasterki. Koper i szczypior drobno siekamy. Kefir wlewamy do miski/garnka, dorzucamy warzywa i zioła. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru. Całość mieszamy. Wstawiamy do lodówki, na około godzinkę. Chłodnik, podajemy z połówkami jajka i odrobiną chilli w proszku.
Smacznego!




(przepis pochodzi z książki "Zupy domowe" wyd. Twoja Kuchnia, z moimi małymi zmianami)

wtorek, 22 lipca 2014

Aromatyczny kalafior z patelni, lekko orientalny

Pomysłu na obiad brak. Na szczęście znalazłam fajny przepis (tutaj).
Kalafior też się znalazł, więc zadziałałam :)
Wyszło smacznie, aromatycznie i apetycznie. Zjedliśmy z jajkiem sadzonym i sałatką z pomidorów :)




Składniki:
  • 1 średni kalafior (ugotowany al dente, u mnie na parze)
  • koper lub natka pietruszki, pół pęczka
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 czerwonej papryczki chilli lub suszone płatki chilli
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka nasion kolendry (zmielone)
  • 3 łyżki nierafinowanego oleju lub klarowanego masła
  • sól

 Na lekko rozgrzany tłuszczu wrzucamy posiekany czosnek, chilli oraz kurkumę i kolendrę. Podsmażamy chwilkę, aż wszystko zacznie pachnieć. 
Dodajemy obgotowanego (zimnego) kalafiora, podzielonego na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą. Mieszamy dokładnie, podsmażamy. Posypujemy posiekanym koperkiem. 
Podajemy z ulubionymi dodatkami :) 
Smacznego!



(przepis podejrzany na blogu Smakoterapia )

Placuszki twarogowe z jagodami (bezglutenowe)

Istne jagodowe szaleństwo. Placki warte grzechu :) 
Jagódki uzbierane własnymi łapkami, tym bardziej Wow!
Gotowe placuszki można podawać z ksylitolem/cukrem, jogurtem lub sosem jagodowym.
Fioletowe paszcze gwarantowane :)




Składniki na około 15 sztuk:
  •  250g chudego/półtłustego twarogu
  • 3 jajka
  • 3 - 4 łyżki mąki ryżowej
  • 2 łyżki ksylitolu (cukier z brzozy) lub cukru + troszkę do posypania
  • 1 i 1/2 szkl* czarnych jagód
  • odrobina oleju rzepakowego


Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek. Pokruszony twaróg ucieramy z żółtkami, ksylitolem i mąką ryżową, tak by nie było grudek. Dodajemy umyte jagody. Mieszamy delikatnie, uważając by jagody nie rozpadły się.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy twarogowej. Mieszamy dokładnie, ale delikatnie, aby piana z białek nie opadła.

Na dobrze rozgrzaną patelnie wlewamy troszkę oleju, nadmiar wycieramy ręcznikiem papierowym (przed kolejną porcją ciasta, najlepiej przetrzeć patelnie wspomnianym ręcznikiem papierowym). Nakładamy porcje ciasta wielkości łyżki stołowej, rumienimy z obu stron. Należy uważać, gdyż placuszki dość łatwo się przypalają.

Gotowe placuszki, układamy na talerzu/talerzach. Posypujemy ksylitolem ewentualnie cukrem.
Smacznego!






(przepis podejrzany na blogu Facet i Kuchnia )



* 1 szkl. = 250 ml.

czwartek, 3 lipca 2014

Sernik na zimno z truskawkami, czerwoną porzeczką i galaretką

Czas, czas...zdecydowanie zbyt szybko i niepostrzeżenie mija. Na szczęście jest jeszcze chwila na ciacho z truskawkami. Dokładniej  -  sernik na zimno z truskawkami, czerwoną porzeczką i galaretką :-)



Składniki:
  • 1 szkl*. mleka 2%
  • 700g twarogu trzykrotnie mielonego 4% (w temp. pokojowej)
  • biszkopty okrągłe 
  • 1 i 1/2 łyżeczki agaru (lekko czubate)
  • 1/3 szkl. ksylitolu (lub drobny cukier)
  • 20dag truskawek
  • 1/2 szklanki czerwonych porzeczek
  • 1 galaretka truskawkowa bez żelatyny

Tortownicę o śr. 21 cm, owijamy folią aluminiową. Na dnie układamy biszkopty.
Mleko wlewamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy agar, mieszamy trzepaczką. Pozostawiamy na 10 minut. 
Następnie podgrzewamy na mały ogniu, mieszając (najlepiej trzepaczką) przez 8 - 10 minut. Pod koniec, dodajemy ksylitol (lub cukier). Zdejmujemy z ognia i mieszamy, aż ksylitol się rozpuści. Partiami dodajemy twaróg, energicznie mieszamy (trzepaczką).
Masę powoli wylewamy, na wcześniej przygotowany spód z biszkoptów. Wyrównujemy wierzch. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. 
Galaretkę rozpuszczamy w 1 i 1/2 szkl. gorącej wody. Mieszamy. Czekamy, by wystygła i lekko stężała.
Owoce myjemy. Z porzeczek usuwamy ogonki, z truskawek szypułki. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki.
Sernik wyciągamy z lodówki, na wierzchu układamy owoce. Delikatnie wylewamy galaretkę, wyrównujemy wierzch. Ciasto wstawiamy do lodówki, na około 2 godziny.
Przechowujemy w lodówce, do 3 dni. 
Smacznego...



(przepis własny)


* 1 szklanka = 250 ml