Strony

piątek, 28 lutego 2014

Muffiny pomarańczowe z ciecierzycy

Od dłuższego czasu eksperymentuje z przepisami na wypieki z wykorzystanie roślin strączkowych. Dobrze zastępują mąkę i stanowią dobre źródło białka.
Muffiny są bardzo aromatyczne, dzięki skórce pomarańczowej. Rodzynki nadają dodatkowej słodyczy :-)






Składniki na około 8 sztuk:
  • 1 puszka ciecierzycy lub 1 i 1/2 szklanki wcześniej ugotowanej
  • 1 średnie jajko
  • 2 i 1/2  łyżki mąki jaglanej lub mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki rodzynek, żurawiny
  • 1 pasek gorzkiej czekolady
  • skórka i sok z jednej średniej pomarańczy
  •  2 łyżki ksylitolu (lub brązowy cukier)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Z ciecierzycy odlewamy zalewę, płuczemy pod bieżącą wodą, odsączamy z nadmiaru wody.
 Do miski wrzucamy ciecierzycę, jajko, sok z pomarańczy i ksylitol. Całość blendujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę jaglaną, skórkę z pomarańczy, posiekane rodzynki i czekoladę oraz sodę oczyszczoną. Mieszamy dokładnie łyżką.
 Masę przekładamy do foremek silikonowych na muffiny, na wysokość 3/4. Pieczemy około 30 min. w temp. 180C.

Smacznego!



(Przepis znalazłam na stronie "Domowe Wypieki", troszkę zmieniłam składniki i wykonanie - tak już jakoś mam :-))

Warzywne curry z ciecierzycą, zieloną fasolką i kalafiorem

Danie powstało z potrzeby wykorzystania domowego mleka kokosowego. Szybkie w przygotowaniu, aromatyczne i sycące. Ciecierzycę można zastąpić ulubionym rodzajem tofu lub połączyć to i to. Polecam :-)






Składniki na 2 - 4 porcje:
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 szklanka zielonej mrożonej fasolki szparagowej
  • 1szklanka ciecierzycy
  • 200g mrożonego kalafiora (w sezonie świeżego)
  • 2 - 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • czerwone chilli (ilość według uznania)
  • 1cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • natka pietruszki lub świeża kolendra
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz


 Obrany imbir, kroimy w plasterki, następnie w słupki. Wrzucamy na lekko rozgrzany olej, wraz z posiekanym chili i zmielonymi nasionami kolendry. Podgrzewamy chwilę, do czasu, aż przyprawy zaczną pachnieć. 
 Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy koncentrat i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia. Lekko odparowujemy, by sos zgęstniał. Dodajemy warzywa. Przykrywamy, dusimy kilka minut.
Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Posypujemy natką pietruszki lub świeżą kolendrą.
 Podajmy z ryżem.

Smacznego!




(przepis własny)

sobota, 8 lutego 2014

Zielony koktajl z bananem, gruszką i szpinakiem.

   Smaczny i pożywny koktajl. Dodatek kardamonu nadaje fajnego aromatu i delikatnie rozgrzewa. Polecam :-)


                                                                                



   Składniki na 1 porcje:
  • 3/4 szklanki naturalnej maślanki lub ulubione mleko roślinne
  • pół małego banana
  • pół małej gruszki
  • duża garść szpinaku baby
  • szczypta mielonego kardamonu


   Gruszkę i szpinak myjemy. Do maślanki dodajemy pokrojone owoce, szczyptę kardamonu i liście szpinaku. Całość blendujemy. Najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu.

       Smacznego...




(przepis własny)

Domowe mleko kokosowe

Domowe mleko kokosowe jest bardzo proste w przygotowaniu, co odkryłam dopiero jakieś dwa miesiące temu. Najczęściej wykorzystuje je przygotowują warzywne curry. Świetne również do naleśników, płatków i wielu innych pyszności.
Zaletą robienia mleka w domu, jest pewność, że nie zawiera w swoim składzie zbędnych dodatków, co niestety często zdarza się w kupnym mleku kokosowym. Dodatkowym atutem jest cena - wiórki są zdecydowanie tańsze.
Pozostałe wiórki można wykorzystać do zrobienia mąki kokosowej. Nadaję się do ciast, placków, omletów.





  Składniki:
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 750 ml gorącej przegotowanej wody


  Sposób pierwszy.
Wiórki zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na 30 - 60 minut (można dłużej). Całość przelewamy do blendera. Następnie miksujemy ok.10 minut (robimy krótkie przerwy, by blender odpoczął). Nad miską lub garnkiem ustawiamy sitko, na nim układamy gazę. Przelewamy całość przez sitko. Następnie wyżymamy mocno, by dokładnie odsączyć wiórki od mleka kokosowego.
Powstałe mleko przelewamy do plastikowego pojemnika lub słoika. Przechowujemy w lodówce pod przykryciem, do 7 dni. 


Sposób drugi.
Wiórki partiami mielimy w młynku do kawy. Przekładamy do blendera, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 - 30 minut (można dłużej). Następnie miksujemy około 5 minut (robimy krótkie przerwy, by blender odpoczął). Nad miską lub garnkiem ustawiamy sitko, na nim układamy gazę. Przelewamy całość przez sitko. Następnie wyżymamy mocno, by dokładnie odsączyć wiórki od mleka kokosowego.

Powstałe mleko przelewamy do plastikowego pojemnika lub słoika. Przechowujemy w lodówce pod przykryciem, do 7 dni.

Mleko w lodówce (po wpływem zimnej temperatury) może się rozwarstwić, na tłuszcz kokosowy i wodę. W takiej postaci spokojnie nadaje się do sosów i zup.

Smacznego!




(przepis własny)