Strony

poniedziałek, 27 stycznia 2014

Lekki omlet na słodko

Zdecydowanie moja ulubiona propozycja śniadaniowa w styczniu. Uwielbiam, uwielbiam :-)
Lekkie i pożywne śniadanko. Dość szybkie w przygotowaniu. 
Mąka kokosowa to moje nowe odkrycie, związane z domowym wyrobem mleka kokosowego, w trakcie którego zostaje spora ilość wiórek kokosowych. Przepis na nią znalazłam tutaj. Świetnie zastępuję mąkę pszenną.




   Składniki na 1 porcję:
  • 2 jajka (L)
  • 1 łyżka mąki kokosowej lub zmielonych płatków owsianych
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli
  • 125g chudego twarogu lub serek wiejski lekki (bez śmietanki)
  • 1 łyżeczka miodu lub ksylitolu
  •  pół gruszki
  • 1 łyżeczka rodzynek lub 1 suszona figa
  • pół łyżeczki oleju


Jajka myjemy. Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i cynamon. Ubijamy na lekko sztywną pianę.
 Dodajmy mąkę kokosową i żółtka ( u mnie 1 ). Mieszamy delikatnie.

 Na patelnie wlewamy olej, nadmiar usuwamy ręcznikiem papierowym (patelnia powinna być lekko nagrzana). Masę wykładamy na patelnię i rozprowadzamy równomiernie. Omlet smażymy na średnim ogniu, do czasu aż spód będzie złocisty. Następnie podważamy delikatnie i przewracamy na drugą stronę. Rumienimy delikatnie.

Gotowy omlet wykładamy na talerz. Dodajemy twaróg wymieszany z miodem lub ksylitolem, pokrojoną gruszkę, rodzynki. Składamy na pół i jemy.

Smacznego!





 

(przepis własny)