Strony

wtorek, 29 października 2013

Kremowa zupa z dyni i czerwonej soczewicy

Od jakiegoś czasu Rafał, męczył mnie o zupę z dyni. Jakoś schodziło mi z jej zakupem, więc sam ją kupił. Nie miałam już wymówki. Dobrze się stało, ponieważ zupa była pyszna. Bardzo gładka, lekko słodka i ostra jednocześnie. Soczewica sprawia, że zupa jest bardziej kremowa. Jest również dobrym źródłem białka.
Jako dodatki, świetne będą pestki dyni i kiełki cebuli - moje nowe odkrycie. Świetnie wyglądają i smakują :)




Składniki na 4 porcje:
  • miąższ z dyni (waga około 1 kg)
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 litr wody lub delikatnego bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • kawałek imbiru (wielkości kciuka)
  • 1 mała czerwona papryczka chilli 
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • sok z 1/4 cytryny
  • sól


Na lekko rozgrzanym oleju podsmażamy posiekany imbir i chilli. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię. Podsmażamy kilka minut. Dolewamy wodę lub bulion. Doprawiamy mielonym imbirem, pieprzem ziołowym i solą. Gotujemy do czasu, aż dynia będzie lekko miękka. Następnie dodajemy wypłukaną czerwoną soczewicę. Gotuje do momentu, gdy soczewica się rozpadnie. Całości miksujemy na gładki krem. Dodajemy sok z pomarańczy i cytryny. Mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku.
Smacznego!




(przepis własny)


Koktajl pomarańczowy z imbirem i cynamonem

Koktajl o delikatnym smaku pomarańczy. Dla mnie w sam raz na drugie śniadanie. Można dodać ulubione otręby. Wówczas będzie bardziej sycący.





Składniki na 1 porcję:
  • 200 ml naturalnej maślanki
  • pół średniej pomarańczy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru

Pomarańczę dokładnie obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy z maślanką, miodem, imbirem i cynamonem. Posypujemy mielonym cynamonem. Najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu.

Smacznego!







(przepis własny)

niedziela, 27 października 2013

Spaghetti na zielono z suszonymi pomidorami

Szybka propozycja na danie z makaronem, który zresztą uwielbiam. Pyszny sos z rukoli i pestek słonecznika - wystarczy zmiksować. Do tego słodkawe suszone pomidory i słony ser feta.
Pomysł powstał z tego, co było w domu. Dobrze się złożyło, ponieważ wyszło naprawdę smacznie :-)




Składniki na 2 porcje:
  • 150 g makaronu spaghetti 
  • kilka suszonych pomidorów 
  • 1/4 opakowania sera typu feta
  • 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
  • świeżo mielony czarny pieprz
Pesto:
  • 50 g rukoli
  • 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
  • 3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
  • 5 łyżek wody z gotowania makaronu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól


Makaron gotujemy al dente. Składniki pesto miksujemy. Do gorącego makaronu dodajemy gotowe pesto, mieszamy. Dorzucamy pokrojone suszone pomidory, prażone pestki słonecznika. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy delikatnie. Układamy na talerzach. Każdą porcję posypujemy pokruszonym serem. Smacznego...





(przepis własny)



(przepis zgłosiłam do konkursu dla blogerów - "Makaronowe Inspiracje Lubelli")

wtorek, 22 października 2013

Sernik czekoladowy

Dawno nie było nic słodkiego, dlatego postanowiłam coś upiec. Poniższy przepis urzekł mnie prostotą wykonania. Po upieczeniu również smakiem. W oryginale na wierzchu sernika ułożone zostały połówki śliwek. U mnie wypadło na pestki granatu :)



Składniki:

Spód:
  • 1 szklanka otrębów
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 łyżki kakao
Masa serowa:
  • 500 g mielonego sera twarogowego
  • 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu (cukier brzozowy)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżka budyniu czekoladowego
Dodatkowo:
  • 1 łyżka kakao
  • pestki granatu 


Łączymy roztopione masło, otręby i kakao. Masą wykładamy dno tortownicy o średnicy 21 cm. 
Ser miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, miksujemy. Przesiewamy kakao i budyń, ponownie miksujemy. Całość wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Pieczemy w temp. 180 C, przez około 1 godzinę. Sernik studzimy w piekarniku. Zimny posypujemy kakao, ewentualnie pestkami granatu. Smacznego...








(Przepis znaleziony na blogu  Just My Delicious)

piątek, 18 października 2013

Wrapy z Falafelem według J. Oliviera

W poniedziałkowy wieczór, natknęłam się w TV na reklamę wtorkowego wydania "Gazety Wyborczej" z zeszytem z  przepisami Jamiego Oliviera. Przepisy pochodzą z nowej książki "15 minut w kuchni". Pomyślałam, że kupię. Lubię  J.Oliviera i jego sposób gotowania. Pierwsze, co przykuło moją uwagę, to przepis na "wrapy z falafelem, grillowane papryki i salsa". Tym razem Postanowiłam pominąć grillowaną dymkę i paprykę. Zamiast tego dodałam awokado. Kolendrę zamieniłam na natkę pietruszki (nie udało mi się kupić). 

Przepis jest cudowny. Mnóstwo aromatów i tekstur. Na pewno sprawdzi się na imprezie, gdzie każdy będzie mógł sam stworzyć własnego wrapa. Gorąco polecam :-)



Składniki na 4 - 8 porcji.

Falafele:
  • 1 puszka mieszanej fasolki (u mnie biała)
  • 1 puszka ciecierzycy
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka harissy
  • 1 czubata łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1,5 łyżki mąki ( u mnie ziemniaczana)
  • pół pęczka natki pietruszki lub kolendry
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • olej do smażenia

Salsa:
  • 1 średni pomidor lub duża garść pomidorków koktajlowych
  • pół świeżej czerwonej papryczki chili
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • mała garść listków natki pietruszki lub kolendry
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 łyżka oliwy

Dodatki:
  • 4 - 8 ulubionych tortilli
  • 250 g chudego serka wiejskiego
  • 1 - 2 łyżki sosu chili
  • marynowana czerwona kapusta (bez zalewy)
  • 1 średnie dojrzałe awokado
  • 2 kolorowe papryki
  • 4 dymki


Do malaksera wrzucamy odsączoną z zalewy ciecierzycę i fasolkę. Dodajemy ziele angielskie, harissę, sok i skórkę z cytryny, mąkę, natkę lub kolendrę, odrobinę pieprzu i soli. Miksujemy na gładką masę. Wilgotnymi dłońmi szybko formujemy 8 okrągłych kotletów. Na patelni rozgrzewamy 2 - 3 łyżki oleju. Falafele smażymy, aż będą rumiane z każdej strony. Odsączamy na papierowym ręczniku. 

Z papryki usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na mniejsze kawałki. Dymki i paprykę grillujemy na patelni z obu stron, aż będą rumiane. Doprawiamy pieprzem i solą oraz odrobiną soku z cytryny. 

Wszystkie składniki salsy miksujemy. Następnie doprawiamy pieprzem i solą, przelewamy do miseczki. 
Serek wiejski odsączamy ze śmietanki. Przekładamy do miseczki i polewamy sosem chili.

Tortille podgrzewamy (ja robię to na suchej patelni). Na każdej tortilli układamy falafele, kapustę, serek wiejski z chili, pokrojone awokado, grillowane warzywa (pominęłam). Całość polewamy salsą pomidorową. Smacznego... 




czwartek, 17 października 2013

Zupa marchewkowa

Październik to idealny czas na rozgrzewające i aromatyczne zupy. Mam kilka przepisów, które chcę tej jesieni przetestować. Dziś trafiło na zupę z marchewki. Jeśli nie przepadacie za marchewką, dobrze sprawdzi się dynia.

 


Składniki na 4 porcje:
  • 1 kg marchewki
  • 1 duży ziemniak
  • 1 duża żółta papryka
  • 1 średnia cebula
  • 5 - 6 szklanek zimnej wody lub bulionu warzywnego
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 - 4 łyżki oleju (oliwy)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pestek słonecznika (dyni)
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1,5 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, świeżo mielony czarnych pieprz


Marchew i ziemniaka obieramy, następnie kroimy w krążki. Wrzucamy na rozgrzany olej. Podsmażamy kilka minut, przykrywamy i dusimy, aż warzywa lekko zmiękną.
Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę oraz przyprawy - liście laurowe, ziele angielskie, kolendrę, cynamon, imbir, czerwoną paprykę i posiekany czosnek. Gdy przyprawy zaczną pachnieć dolewamy zimną wodę.

Gotujemy do czasu , aż warzywa będą miękkie. Wyjmujemy listki laurowe i ziele angielskie. Całość miksujemy na gładki krem (jeśli zupa będzie za gęsta, dodajemy więcej wody. jeśli za rzadka, odparowujemy na dużym ogniu). Dodajemy jogurt, sok z cytryny. Doprawiamy pieprzem i solą.
Podajemy z uprażonymi pestkami słonecznika lub/i dyni.

Smacznego!





(według przepisu z gazety "Samo Zdrowie" 3/2012 nr 170, delikatnie zmodyfikowany)

sobota, 12 października 2013

Pierogi z suszonymi grzybami, kiszoną kapustą i zieloną soczewicą

Bardzo lubimy pierogi z kapustą i grzybami. Kiedyś postanowiłam wzbogacić je delikatnie składnikiem białkowym. Soczewica świetnie się sprawdziła. Farsz można wykorzystać również do krokietów lub pasztecików. Polecam :-)





Składniki:

Ciasto (lub tutaj):
  • 3 szklanki* mąki poznańskiej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • pół łyżeczki soli
Farsz:
  • 80 dag kapusty kiszonej
  • 1,5 szklanki zielonej soczewicy
  • 3 szklanki suszonych grzybów
  • 1 średnia cebula
  • 1,5 łyżki czybrycy zielonej
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
Dodatkowo:
  • woda do gotowania pierogów
  • 1 - 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól


Grzybki zalewamy wrzątkiem.
Odstawiamy do czasu, aż będą miękkie.

Posiekaną cebulę i kapustę kiszoną podsmażamy na oleju, jakieś 10 - 15 minut. Grzybki odsączamy z wody. Połowę drobną siekamy i dodajemy do kapusty kiszonej.

Soczewicę zalewamy płynem z moczenia grzybów. Odstawiamy na 15 - 20 minut. Dolewamy wody, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie. Soczewicę gotujemy do miękkości. Ugotowaną, odcedzamy z nadmiaru wody.

 Połowę miksujemy z pozostałymi grzybami. Dodajemy do kapusty z resztą soczewicy. Doprawiamy czybrycą, pieprzem i delikatnie solą. Mieszamy dokładnie. Studzimy. Farsz warto przygotować dzień wcześniej.
Z mąki, wody, oleju i soli zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Zawijamy w folię aluminiową lub spożywczą i odkładamy na 20 minut.

Gotowe ciasto, dzielimy na trzy części. Każdą cześć rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Lepimy pierogi. Gotowe gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, przez 4 - 5 minut od momentu wypłynięcia. Pierogi podajemy z podsmażoną cebulką i ulubioną surówką.

Smacznego!







(przepis własny)



niedziela, 6 października 2013

Pizza z grzybami, ziołami i czosnkiem

Świetny przepis na wykorzystanie grzybów ( u mnie podgrzybki i boczniaki). Coś dla fanów pizzy w nietypowym wydaniu. Cudowny aromat czosnku, ziół i grzybów. Przepis (poza kilkoma zmianami) pochodzi z książki "Kuchnia Wegetariańska" Jenny Stacey. Polecam :-)



Składniki:

Zaczyn:
  • 50g drożdży
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • pół łyżeczki cukru

Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/4 łyżeczki soli

Sos pomidorowy:
  • 2 średnie pomidory
  • 1 - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól
  • odrobina cukru

 Dodatki:
  • 35 dag grzybów (podgrzybki, pieczarki, boczniaki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 - 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • 75 g sera mozzarella tartego


Do drożdży dodajemy ciepłą wodę i cukier. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 - 15 minut.
Pomidory kroimy na mniejsze kawałki (można obrać ze skórki), dodajemy olej i dokładnie miksujemy. Następnie dorzucamy koncentrat. Całość odparowujemy na średnim ogniu, do czasu aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy solą, odrobiną cukru, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Odstawiamy do wystudzenia.
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, zioła oraz gotowy rozczyn. Mieszamy wszystko. Dolewamy ciepłą wodę i olej. Zagniatamy ciasto, które powinno być lekko wilgotne (jeśli jest za rzadkie dodajemy trochę mąki). Ciasto wykładamy na blat i zagniatamy kilka minut. Formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 - 25 minut.
Na delikatnie rozgrzany olej wrzucamy oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby. Dodajemy czosnek, sól i pieprz. Podsmażamy  kilka minut, następnie dodajemy posiekana natkę pietruszki. 
Z wyrośniętego ciasta formujemy dłońmi okrągły placek, o średnicy około 30 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy delikatnie 1 łyżką oleju rzepakowego. Odstawiamy na 10 minut, by podrosło. 
Na gotowym spodzie, rozsmarowujemy sos pomidorowy. Następnie rozkładamy równomiernie grzyby z czosnkiem. Całość posypujemy startym serem mozzarella. Pizze pieczemy 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190C. Gotową pizzę posypujemy posiekaną natką pietruszki. 










środa, 2 października 2013

Pasta z prażonych pestek słonecznika

Szybka, smaczna i zdrowa pasta do chleba. Idealna na  śniadanie i nie tylko...



Składniki:

  • 1 szklanka* pestek słonecznika
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 8 - 10 łyżek zimnej przegotowanej wody 
  • sok z cytryny
  • sól


Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, aż będą delikatnie brązowe i pachnące. Pozostawiamy do wystudzenia. Do zimnego słonecznika dodajemy wodę, pietruszkę, sok z cytryny. Całość miksujemy. Doprawiamy solą. Przechowujemy w lodówce do 2 dni. 








(przepis własny)


*1 szklanka = 250 ml