Strony

niedziela, 29 września 2013

Zupa z ciecierzycy

Pyszne połączenie - ciecierzyca i por. Przepis na tą zupę widziałam kiedyś w programie Jamiego Oliviera. Cudownie aromatyczna i apetyczna. Świetna na chłodne dni.




Składniki na 2 porcje:
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 duży por (biała część)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średni ziemniak
  • 2,5 szklanki wody lub bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 - 4 grzanki z dobrego razowca + mały ząbek czosnku
  • ewentualnie: 1 łyżka kiełków z cebuli


Pokrojonego pora i czosnek szklimy kilka minut na oleju. Wlewamy wodę lub bulion. Dodajemy pokrojonego ziemniaka i ciecierzycę odcedzoną z zalewy. Doprawiamy pieprzem ziołowym i solą. Gotujemy do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie. Całość (lub połowę) miksujemy. Doprawiamy świeżo mielony pieprzem. Na grzankach rozcieramy czosnek. Zupę posypujemy kiełkami z cebuli.
Smacznego...







środa, 25 września 2013

Sos z leśnych grzybów

Sezon na grzyby rozpoczął się już jakiś czas temu. Jednak dopiero dziś udało mi się upolować wyjątkowo piękne okazy - 3 maślaki, kilka kozaków, podgrzybki i jednego prawdziwka. Pogoda sprzyja, więc będzie, co suszyć, by mroźną zimą poczuć na stole aromat lasu. A ten, pod koniec września zaczyna zadziwiać pełną paletą kolorów.



Składniki:
  • około 1/2 kg grzybów leśnych
  • 3/4 szklanki słodkiej śmietanki 12%
  • 1 średnia cebula
  • 1 por (mały, jasna część)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sok z 1/4 cytryny
  • natka pietruszki
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz


Na rozgrzanym oleju szklimy posiekaną cebulę i por. Dodajemy oczyszczone i pokrojone grzyby. Podsmażamy chwilę, aż grzyby staną się lśniące i troszkę zmniejszą objętość. Dolewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy około 10 minut (na małym ogniu), by sos trochę odparował. Na koniec dodajemy sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Jeśli sos, jest zbyt gesty, dolewamy troszkę wody lub śmietanki. Podajemy z ulubioną kaszą lub ziemniaczkami z wody i ogórkiem kiszonym. 
Smacznego:)










(przepis własny)



wtorek, 17 września 2013

Sushi z marynowanym tofu

Moja przygoda z sushi miała swój początek prawie dwa lata temu. Przyznam, że nie było łatwo, głównie przez nori. Strasznie mnie odstraszała ich faktura i zapach. Teraz z perspektywy czasu wydaje mi się to śmieszne. Sushi to świetna propozycja zarówno na imprezę, jak i kolację we dwoje.



Składniki:
  • 250 g ryżu do sushi
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • pół łyżeczki cukru
  • sól
  • 4 arkusze norii
Dodatki (opcjonalnie):
  • pół kostki marynowanego tofu
  • pół mniejszej papryki
  • 1 średni ogórek kiszony
  • kawałek awokado
  • kilka liści szpinaku
  • pasta wasabi
Sos*:
  • 1/2 szklanki wody
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • sok z 1/4 cytryny
  • szczypiorek


Ryż przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Do ciepłego ryżu dodajemy ocet ryżowy, cukier i sól. Mieszamy delikatnie widelcem. Pozostawiamy do wystudzenia.

 W małym rondelku podgrzewamy wszystkie składniki sosu, oprócz szczypiorku. Gotujemy około 5 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. Do zimnego sosu dodajemy posiekany szczypiorek.

Tofu i awokado kroimy w cienkie słupki. Paprykę i ogórka w paseczki. Na każdym arkuszu nori, rozprowadzamy dłońmi ryż, pozostawiamy troszkę miejsca na brzegach. Układamy szpinak, warzywa i tofu. Nori zwijamy w zgrabny rulonik, najlepiej przy użyciu maty bambusowej. Kroimy w krążki podobnej wielkości.
Podajemy z sosem i wasabi.

Smacznego!







(przepis własny)



 * Zamiast mojej propozycji na sos, możecie użyć wyłącznie sosu sojowego. Koniecznie dobrej jakości :-)

sobota, 14 września 2013

Moje Lekkie Tiramisu

Moja wersja klasycznego deseru, którego głównym składnikiem jest mascarpone - śmietankowy, słodkawy serek, o dużej zawartości tłuszczu. Dla mnie zdecydowanie za ciężki. Choć, czasem na specjalne okazje, połowę serka naturalnego, zastępuję właśnie mascarpone. 
Deser jest puszysty, delikatny i lekko kwaskowy, co dobrze komponuje się ze słodyczą biszkoptów i amaretto. 




Składniki:
  • 700g serka  naturalnego o zawartości tłuszczu 4%
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • biszkopty ( u mnie okrągłe)
  • 1/4 szklanki mocnej kawy 
  • 1/4 szklanki likieru amaretto
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli

Do zimnego naparu z kawy dolewamy likier amaretto.  Delikatnie nasączamy biszkopty i układamy je na dnie szklanego naczynia ( u mnie: długość 11,5 cm, szerokość 8 cm, głębokość 5 cm). 
Jajka dokładnie myjemy, następnie przelewamy wrzątkiem. Oddzielamy żółtka o białek. Białka ze szczyptą soli, ubijamy na sztywną pianę. Żółtka , stopniowo dodając cukier puder, ubijamy na puszystą i prawie białą masę. Do ubitych żółtek dodajemy stopniowo serek. Gdy masa będzie gładka i jednolita, dodajemy partiami ubite białka, mieszamy delikatnie. Całość ostrożnie przelewamy na biszkopty, wyrównujemy powierzchnie. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Gotowe tiramisu, posypujemy kakao przesianym przez sitko. Delikatnie kroimy na kawałki. Podajemy np. z malinami. 





(przepis własny)

czwartek, 12 września 2013

Aromatyczny makaron ryżowy z czerwoną kapustą i marynowanym tofu

Unoszący się w kuchni aromat imbiru, czosnku i chili - znak, że na obiad będzie coś pysznego. Uwielbiamy makaron i tofu w takiej odsłonie.



Składniki na 2 - 4 porcje.
  • pół mniejszej główki kapusty czerwonej 
  • 2 średnie marchewki 
  • kilka strąków groszku cukrowego
  • 100 g makaronu ryżowego ( u mnie wstążki)
  • 1 kostka marynowanego tofu
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru (około 2 cm)
  • sok z połowy cytryny
  • 2 - 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki wody lub bulionu warzywnego
  • 1 - 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka sezamu
  • sól, świeżo mielony pieprz


Przygotowujemy warzywa.
Kapustę kroimy w dość sporą kostkę. Marchew obieramy i kroimy w słupki, a groszek cukrowy dzielimy na mniejsze kawałki.
Na lekko rozgrzany olej wrzucamy -  imbir (obrany) i czosnek pokrojone w słupki oraz posiekaną papryczkę chili ( u mnie połowa pestek). Podsmażamy chwile, aż poczujemy intensywny aromat czosnku, imbiru, i chili.
Dorzucamy warzywa, przesmażamy chwile. Następnie wlewamy 1/4 szklanki wody lub bulion warzywny. Przykrywamy i dusimy, aż warzywa delikatnie zmiękną.
Dodajemy sos sojowy, sok z cytryny,  pokrojone w kostkę tofu i makaron ryżowy (przygotowany według instrukcji na opakowaniu). Doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i ewentualnie solą. Mieszamy dokładnie i podgrzewamy kilka minut. Podajemy posypane sezamem. 







(przepis własny)

Placuszki owsiane ze śliwkami (wegańskie)

Moja druga propozycja na placuszki w wersji wegańskiej. Tym razem, coś dla fanów owsianki, ale i dla tych którzy nie lubią jej w zwykłej postaci. Jedna z naszych ulubionych propozycji śniadaniowy - muszę dodać, iż R. nie znosi owsianki. Cuda się zdarzają :-)



Składniki na około 6 sztuk.
  • 3/4 szklanki płatków owsianych (zmielonych)
  • 1/2 szklanki mleka sojowego
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego ( zmielonego)
  • 1 łyżeczka brązowego cukru trzcinowego
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • kilka śliwek węgierek
  • szczypta soli
  • odrobina oleju rzepakowego


W misce mieszamy suche składniki, dolewamy mleko, mieszamy dokładnie. Dorzucamy pokrojone śliwki, ponownie mieszamy. Odstawiamy na około 5 minut. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, nadmiar usuwamy ręcznikiem papierowy. Na tak przygotowaną patelnię, układamy porcje ciasta wielkości łyżki stołowej. Rumienimy z obu stron. Podajemy np. z owocami, dżemem, syropem z agawy.

Smacznego!






(przepis własny)