Strony

niedziela, 28 lipca 2013

Makaron z zielonymi warzywami

Smacznie, zdrowo i kolorowo.



Składniki na 2 - 4 porcje.
  • 25 dag makaronu pełnoziarnistego
  • 25 dag bobu (ugotowanego i obranego)
  • 1 średnia zielona papryka
  • 1 średnia cukinia
  • puszka całych pomidorów
  • kawałek sera feta 
  • pół średniej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • po pół łyżeczki słodkiej mielonej czerwonej papryki, pieprzu ziołowego i cukru
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego


Na lekko rozgrzanym olej szklimy posiekaną cebulę, czosnek i cały listek laurowy. Po kilku minutach dodajemy słodką paprykę, podsmażamy chwilę. Dodajemy pomidory, rozgniatamy je widelcem. Dorzucamy pokrojoną paprykę, cukinię i przyprawy. Gotujemy do czasu, gdy warzywa będą delikatnie twarde, a sos się zredukuje. Po koniec dodajemy bób. Sos mieszamy z makaronem ugotowanym al dente. Posypujemy serem feta. Smacznego...





(przepis własny)


Makaron kreatywnie

piątek, 26 lipca 2013

Domowy budyń z gorzką czekoladą i owocami

Nie tylko dzieci lubią budyń:) Jeden z moich ulubionych deserów. Bardzo szybki i prosty w wykonaniu. Jedyna wada - uzależnia:)



Składniki na 2 porcje.
  • 1,5 szklanki mleka 1,5% (może być sojowe)
  • 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1,5 płaskiej łyżki skrobi ziemniaczanej
  •  do podania według uznania - gorzka czekolada 70%, owoce: jagody, maliny.


W rondelku podgrzewamy ( nie doprowadzając do wrzenia) 1 szklankę mleka. Pozostałe mleko mieszamy z cukrem, kakao i skrobią ziemniaczaną, najlepiej w zakręconym słoiku. Powstałą mieszaninę wlewamy, ciągle mieszając trzepaczką, do gorącego mleka. Mieszając podgrzewamy do czasu, gdy na powierzchni zaczną pokazywać się bąbelki. Gotowym budyniem napełniamy do połowy pucharki, posypujemy posiekaną gorzką czekolada. Przykrywamy pozostałym budyniem. Wierzch posypujemy resztą tartej czekolady i owocami. Podajemy schłodzony. Smacznego...







(przepis własny)

środa, 24 lipca 2013

Makaron pełnoziarnisty z sosem jagodowym

Jagodowy zawrót głowy:)




Składniki na 2 - 4 porcje.
  • 25 dag makaronu pełnoziarnistego
  • 2 szklanki czarnych jagód lub borówek
  • 1 łyżka masła
  • 2,5 łyżki brązowego cukru trzcinowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 


Jagody płuczemy pod zimną wodą. 1, 5 szklanki wsypujemy do rondelka, dodajemy cukier. Mieszając, podgrzewamy na małym ogniu. Po kilku minutach jagody powinny puścić sporo soku, gdy tak się stanie dodajemy łyżkę masła. Mieszamy, gdy masło się rozpuści wyłączamy gaz. Dodajemy jogurt i resztę jagód, mieszamy. Ciepły sos przelewamy do ugotowanego al dente makaronu, mieszamy. Podajemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Smacznego...




(przepis własny)



Piosenka z filmu "My Blueberry Nights". 
Całkiem przyjemny film i piosenka. Punkt wspólny -  jagody:)  



Kwaśnie, no właśnie