Strony

czwartek, 30 maja 2013

Potrawka warzywna z wędzonym tofu

Dziś był wyjątkowo aktywny dzień. Rano trening, a przed południem nieoczekiwana wyprawa rowerowa,
Dlatego, dziś jedno z moich ulubionych dań obiadowych. Zawiera wszystko, co powinien mieć w sobie posiłek zjedzony po aktywności fizycznej - białko, warzywa i pyszną kaszę. Do tego jest naprawdę smaczny, głównie dzięki przyprawom, które dają niemałego smakowego kopa.




Składniki:
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1/4 szklanki wody
  • kostka wędzonego tofu
  • 20 dag pieczarek
  • 1 średnia cukinia
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego


Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy słodka paprykę. Podsmażamy, by papryka oddała swój aromat. Dodajemy pomidory, pokrojoną cukinie( ze skórką), pieczarki, wodę i pozostałe przyprawy. Dusimy chwilę pod przykryciem. Gdy cukinia trochę zmięknie, odkrywamy pokrywkę, dodajemy pokrojone tofu. Gotujemy jeszcze 5-10 minut. Podajemy z ulubioną kaszą, ogórkiem kiszonym. Smacznego...




(przepis własny)


Zupa wiosenna z wędzonym tofu

Pyszna i aromatyczna zupa. Najlepiej smakuje kilka godzin po przygotowaniu, gdy tofu odda cały swój aromat.




Składniki:
  • 1 średnia młoda kapusta pekińska
  • 3 małe ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 litry wody
  • kostka wędzonego tofu
  • pół kostki warzywnej
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego
  • pół łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka posiekanego koperku



Do wrzącej wody dodajemy, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę w talarki oraz kostkę warzywną. Gotujemy, aż warzywa trochę zmiękną. Następnie dorzucamy pokrojony drobno seler naciowy, kapustę pekińską, koncentrat, pół łyżki oleju oraz pozostałe przyprawy. Na małą patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju, następnie wsypujemy pół łyżki mąki pszennej. Mieszamy chwile, aż mąką delikatnie się zarumieni. Dodajemy  zasmażkę do gotującej się zupy. Na koniec dorzucamy tofu, pokrojone w kostkę oraz posiekany  koperek. Smacznego...



(przepis własny)




wtorek, 28 maja 2013

Pasta z czerwonej fasolki z kaparami

Czy mamy coś do chleba? Jedno z najczęściej zadawanych pytań w mojej kuchni. Zawsze coś się znajdzie, jak dobrze poszukam:) Jest to wersja awaryjna, można oczywiście wykorzystać ugotowaną fasolkę, zamiast tej z puszki. Kapary można zastąpić np. sokiem z cytryny.





Składniki:
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1,5 łyżki kaparów w occie
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy
  • świeżo mielony czarny pieprz


Fasolkę płuczemy zimną wodą, by pozbyć się zalewy. Rozgniatamy widelcem lub rozdrabniamy blenderem, tak żeby pozostały widoczne większe kawałki. Kapary odsączamy z zalewy, siekamy i dodajemy do fasolki.
Na koniec dodajemy natkę, olej, świeżo mielony pieprz, ewentualnie troszkę soli. Wszystko mieszamy. Można przechowywać do trzech dni w lodówce. Najlepiej smakuje z tostem z pieczywa razowego. Smacznego...





(przepis własny)



poniedziałek, 27 maja 2013

Muffiny jabłkowe z rabarbarem

Babeczek ciąg dalszy, bo babeczki fajne są:). Jabłka nadają wilgotności, natomiast rabarbar troszkę kwaśności, żeby nie było za słodko:)  




Składniki na 8 sztuk.

  • 2 średnie jabłka
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki brązowego cukru trzcinowego + odrobina do posypania
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • kawałek rabarbaru
  • pół łyżki cukru pudru do dekoracji



Piekarnik nastawiamy na 180°C. Jabłka obieramy i ścieramy na średnich oczkach. Do jabłek dodajemy pozostałe składniki, poza rabarbarem. Mieszamy łyżka, następnie mikserem, aż wszystko dobrze się połączy.
Przekładamy masę do wcześniej przygotowanych foremek na muffiny. Rabarbar obieramy delikatnie, kroimy drobno. Układamy po kilka kawałków na wierzchu każdej babeczki. Posypujemy odrobiną brązowego cukru i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 25 minut. Zimne muffiny posypujemy delikatnie cukrem pudrem. Smacznego...









(przepis własny)

Muffiny kakaowe bez tłuszczu

Wczoraj, jak wszyscy wiemy, był Dzień Matki. Jako, dobra córka i synowa postanowiłam obdarować obie mamy domowymi wypiekami:) Na początek jedno z moich ulubionych połączeń - czekolada, banany i kakao. 




      Składniki na około 12 sztuk.
  • 3 średnie dojrzałe lub przejrzałe banany 
  • 2 duże jajka
  • 1/4 szklanki mleka 2%
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka zwykłej mąki pszennej
  • 4 łyżki brązowego cukru trzcinowego
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
   Polewa z gorzkiej czekolady.
  • 100g gorzkiej czekolady  z zawartości kakao min. 60%
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki mleka


Rozgrzewamy piekarnik do 180°C . Banany obieramy, kroimy w plastry. Miksujemy blenderem ręcznym na puszystą masę. Dodajemy jajka, cukier, mleko. Ucieramy wszystko mikserem ręcznym, aż podwoi się objętość. Następnie przesiewamy kakao, obie mąki, sodę, proszek do pieczenia. Mieszamy chwilę. Łyżką przekładamy masę do wcześniej przygotowanych foremek na muffiny( około dwie łyżki masy na foremkę).

Wstawiamy nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu pozostawiamy na kilka minut w foremkach, by troszkę przestygły. Potem wykładamy na metalową kratkę.

 Polewę przygotowujemy w kąpieli wodnej. Zagotowujemy wodę w małym rondelku. Stawiamy na nim szklaną miskę. Czekoladę łamiemy na małe kawałki. Dodajemy miód i mleko. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Jeśli chcemy uzyskać płynniejszą polewę dodajemy więcej mleka, ewentualnie śmietankę.

 Zimne muffiny smarujemy polewą czekoladową i oprószamy wiórkami uprażonymi na suchej patelni. Smacznego...



(przepis własny)



sobota, 25 maja 2013

Ciabatta z serem mozzarella i sosem wasabi


 Nie wierzę w miłość od pierwszego wejrzenia. Wierzę natomiast, w miłość od pierwszego kęsa. Pierwszy raz miałam przyjemności skosztować podobnej ciabatty wczoraj w restauracji PLANETA cafe&resto klik. Lokal mieści się na "STARYM NOWYM MIEŚCIE" w Szczecinie. Nie mogąc zapomnieć tamtego smaku, postanowiłam spróbować zrobić coś podobnego.




Składniki na 2 porcje:
  • 2 bułki typu ciabatta
  • 1/4 opakowania mieszanki sałat 
  • 1 pomidor
  • 1(200g) kulka sera mozzarella
Dressing (robiłam na tzw.czuja)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (może być oliwa z oliwek)
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/4 łyżeczki czubrycy zielonej
  • szczypta soli
  • świeżo mielony pieprz
Moim dodatkiem jest sos wasabi:
  • 1/2 łyżeczki pasty wasabi
  • 1/2 małego kubka jogurtu naturalnego
  • szczypta soli


Bułki rumienimy na suchej patelni.
W małym słoiczku mieszamy sok z cytryny z solą. Po rozpuszczeniu soli dodajemy pozostałe składniki. Zakręcamy słoiczek i energicznie potrząsamy.
 Dodajemy wasabi do jogurtu i dokładnie mieszamy. Solimy do smaku.
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i zalewamy przygotowanym dressingiem. Pomidora i mozzarellę kroimy w plastry.
 Układamy: Bułka, sos wasabi, mozzarella, sałata, pomidor, mozzarella, bułka. Smacznego...









Placuszki kukurydziane z owocami

Dziś pogoda nie rozpieszcza. Mimo przełomu maja i czerwca za oknem tylko 11°C. Postanowiłam poprawić sobie nastrój najlepszym śniadaniem na świecie. Pomogło:)





Składniki na 2 - 4 porcje:
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki mleka 2%
  • 1/2 szklanki naturalnej maślanki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • do podania: jogurt naturalny, miód, owoce


W misce łączymy: jajko, maślankę, mleko, olej, cukier i szczyptę soli. Dodajemy oba rodzaje mąki i sodę. Mieszamy na jednolitą gładką masę. Na rozgrzaną i suchą patelnię nakładamy porcje ciasta wielkości łyżki stołowej. Rumienimy z obu stron. Podajemy od razu z jogurtem, miodem i ulubionymi owocami(lub takimi jakie akurat mamy w domu). Smacznego...




(przepis własny)

czwartek, 23 maja 2013

Kiwi Koktajl

Kiwi egzotyczne i apetyczne. Propozycja dla miłośników płynnych przekąsek. 


Składniki na 1 porcję:
  • 250 ml naturalnej maślanki
  • 1 duże dojrzałe kiwi
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka otrębów pszennych


Kiwi obieramy, kroimy. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Przelewamy do szklanki. Spożywamy od razu. Smacznego...



(przepis własny)

Surówka z młodej pekinki

Surówka dobra do obiadu i nie tylko. Świetnie sprawdza się jako dodatek na kanapkę np. z pasztetem sojowym.



Składniki:
  • 4 duże liście z młodej kapusty pekińskiej 
  • 1 średnia marchewka
  • 20 dag kapusty kiszonej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka brązowego(białego) cukru
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 2 gałązki natki pietruszki

Liście pekinki myjemy, osuszamy. Drobno kroimy obie kapustki i wrzucamy do miski. Dodajemy startą marchewkę, cukier i troszkę soli. Odstawiamy na 10 minut, żeby cukier się rozpuścił. Na koniec dolewamy olej, posypujemy posiekaną natką i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy delikatnie i odstawiamy w chłodne miejsce.




 (przepis własny)